Ştiri

Sursa imaginii: poză simbol

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

30 Iun. 2020 / 12:07

Elicoptere produse clandestin la Criuleni urmau să ajungă în spaţiul CSI

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale de comun cu Inspectoratul Naţional de Investigaţii al IGP al MAI anunţă despre documentarea, pe parcursul mai multor luni, a activităţii ilegale a unui grup de persoane bine organizat specializat în producerea elicopterelor.

Aparatele de zbor identice ca aspect exterior cu modelul de elicoptere „Ka 26” erau produse în condiţii clandestine, urmând a fi exportate ilegal în statele din spaţiul CSI.

În aceste clipe, procurorii şi poliţia efectuează percheziţii la baza de producere, amplasată într-o localitate din raionul Criuleni, pe malul râului Nistru şi la domiciliile persoanelor implicate, pentru acumularea probatoriului necesar.

Majoritatea celor implicaţi în procesul de producere şi asamblare, inclusiv organizatorii şi conducătorii „afacerii ilegale” sunt locuitori ai regiunii transnistrene.

Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală pentru fapte de pregătire a contrabandei cu aparate de zbor de către două sau mai multe persoane (art.248 alin.(5) Cod penal).

Percheziţiile descinse astăzi au constatat că, în acest moment, pe liniile de producere sunt peste 10 elicoptere aflate la diferite etape de finalizare, toate produse în lipsa actelor permisive necesare şi a documentelor de provenienţă pentru piesele şi utilajele folosite.

Reieşind din rezultatele percheziţiilor şi primelor audieri, raportate la rezultatele măsurilor speciale de investigaţie, se va decide asupra statutului şi măsurilor procesuale de constrângere aplicate atât în privinţa persoanelor implicate, cât şi a bunurilor, corpurilor delicte.

Pentru astfel de acţiuni legislaţia Republicii Moldova prevede o pedeapsă de la trei la 10 ani de închisoare.

 

Comentarii