Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

14 Feb. 2020 / 09:57

Poetul Grigore Vieru, comemorat la Chişinău

Scriitori, profesori, elevi dar şi politicieni au venit pe Aleea Clasicilor la bustul lui Grigore Vieru pentru al comemora. Oamenii au depus flori pe fundalul muzicii scrise de marele poet, care astăzi, 14 februarie ar fi împlinit 85 de ani.

„Este impresionant să vezi atâta public ales, aici, în preajma lui Grigore Vieru, la acest moment aniversar când se împlinesc 85 de ani de la naşterea lui Grigore Vieru. Nimeni nu ne obligă să venim aici (...). El era un om foarte sensibil, deschis spre poezia nouă. Am fost favorizaţi să avem un mentor în mijlocul nostru. Prin tot ce a făcut el, dar şi prin acţiunile lui civice este un model. A devenit un simbol al renaşterii naţionale, aici în Basarabia. Este un poet care se află în actualitate”, a menţionat Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova. 

„Suntem mândri că îl avem pe Grigore Vieru, să îmi fie lipsită modestia, care este mult mai prezent fizic decât cel mai iscusit sau vocal dintre politicieni. În acest sens, dovada este că în această zi, majoritatea auditoriului o constituie generaţia tânără”, a spus fiul poetului, Călin Vieru. 

Prezent la evenimentul de comemorare, preşedintele PL, Dorin Chirtoacă  a declarat că Grigore Vieru are o operă extrem de complexă, fără de care nu am fi, ceea ce suntem astăzi. 

„Grigore Vieru are o operă extrem de complexă. Poezia lui Grigore Vieru este cântec. Poeziile au fost despre mamă, despre copii, despre iubire, însă pentru mine personal, poeziile care mi-au rămas cel mai mult în suflet sunt cele care ţin de românism, de renaşterea naţională, de anii 90, de ceea ce a fost preluat în special, de Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Aceasta cred că este rezerva de aur a poetului care ne-o lasă şi o transmitem generaţiilor următoare. Fără aceste poezii nu am fi ceea ce suntem astăzi”, a subliniat Dorin Chirtoacă. 

Manifestaţiile vor continua şi sâmbătă, 15 februarie la Pererîta, localitatea de baştină a lui Grigore Vieru, acolo unde va avea loc a V-a ediţie a Festivalului concurs de poezie „La Grigore Vieru acasă”.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererîta, raionul Briceni. A scris numeroase versuri pentru copii, fapt pentru care a primit cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de onoare Andersen. Poetului i-a fost acordat titlul onorific de Scriitor al Poporului şi a fost decorat cu Ordinul Republicii. Grigore Vieru a fost decorat, post-mortem, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Poetul s-a stins din viaţă pe 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier. Ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu în Republica Moldova, la ora 10.00 întreaga Republică ţinând un moment de reculegere.

Câteva şcoli din Republica Moldova, un bulevard din Chişinău şi câte o stradă din Iaşi şi Buzău din România poartă numele lui Grigore Vieru. Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naştere, a fost instalat bustul poetului în Aleea Clasicilor din Chişinău.

 

Comentarii