Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

12 Iul. 2020 / 18:48

Populaţia Republicii Moldova continuă să scadă

Deşi este o ţară tânără, Republica Moldova are o populaţie îmbătrânită. Din cei 2,6 milioane de locuitori - 48% sunt bărbaţi, iar 52% femei, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Potrivit statisticilor, Republica Moldova are mai multe femei decât bărbaţi, relatează Mesager.

Astfel,  la începutul anului în ţară erau 1,3 milioane de femei şi 1,2 milioane de bărbaţi. Datele mai arată că numărul persoanelor apte de muncă reprezintă 67 la sută din populaţie. Însă, cifra moldovenilor care au atins vârsta de pensionare şi nu pot să activeze a crescut faţă de anul trecut cu peste trei la sută. Ca şi în anii precedenţi, scăderea populaţiei este influenţată în mare parte de migraţie, care continuă să se amplifice.

O altă problemă este natalitatea scăzută, care în 2019 s-a diminuat cu aproape opt la sută. Cuplurile de moldoveni au adus pe lume doar 32 de mii de copii, cu 2.700 mai puţini decât în anul precedent. În acelaşi timp, potrivit datelor, anul trecut, din peste 20.300 familii fomate, mai mult de jumătate au decis la scurt timp să divorţeze, ceea ce a reprezentat peste 10.700 de divorţuri.

Sporul natural este influenţat considerabil şi de mortalitate, chiar dacă pe parcursul anului trecut a înregistrat o scădere. Numărul celor decedaţi a fost de peste 36 de mii. Bolile aparatului circulator şi cancerul sunt printre principalele cauze de deces atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Comentarii