Ştiri

Sursa imaginii: facebook// IGSU

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

29 Sep. 2020 / 14:10

Precipitaţiile abundente au făcut ravagii în mai multe localităţi

Ploile abundende au făcut ravagii în toată ţară. Cinci oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza pagubelor provocate de precipitaţii, zeci de localităţi au rămas fără curent electric, mai multe gospodării, case şi drumuri au fost inundate şi înămolite, autoturisme luate de şuvoiae, iar garduri, piloni de electricitate şi conducte de gaz  deteriorate.  Cele mai afectate au fost localităţile din Autonomia Găgăză şi raioanele Leova şi Cimişlia, relatează Mesager.

Mai multe case din Comrat au fost distruse de puhoaie. Pe alocuri nivelul apei s-a ridicat deasupra geamurilor şi uşilor. 

„Am rămas pe drumuri, totul este distrus. Apa a venit peste noi”; „Apa a inundat toate drumurile şi în casă a intrat, garajurile la fel au fost inundate”; „Îmi este milă de oamenii care deja a doua oară sunt inundaţi. Fiecare om trebuie să-şi sape tranşee de scurgere”, apun oamenii.

Mai multe porţiuni de drum au fost inundate. Apele au intrat şi în  Casa de Cultură din Comrat. 

„Situaţia este dificilă, la sigur Primăria nu se va descurca şi trebuie să se implice şi statul. Avem nevoie neapărat de surse financiare suplimentare pentru a ajuta oamenii. Mai mult de 50 de case au fost afectate de ploi”, a relatat Serghei Anastasov, primarul municipiului Comrat.
 
Şi alte localităţi din autonomie au fost afectate de puhoaie. Unele persoane au avut nevoie de ajutorul salvatorilor pentru a-şi părăsi locuinţele, iar peste 30 de familii au rămas fără un acoperiş deasupra capului. Autorităţile din regiune au convocat de urgenţă şedinţa Comisie Situaţii Excepţionale pentru a identifica soluţii. 

„Trebuie să le identificăm un adăpost temporar. Trebuie să ştim concret câte familii vor merge să locuiască la rude şi câţi oameni necesită ajutor. O parte dintre ei ar putea fi cazaţi în căminul universităţii”, a menţionat Irina Vlah, başcanul Găgăuziei.

Premierul Ion Chicu a mers în sudul ţării şi a  solicitat să fie evaluate cât se poate de urgent pagubele. 

Totodată, ploile au inundat Liceul „Ion Creangă" din Cimişlia, dar şi mai multe gospodării din localităţile Tomai, Covurlui, Tochile - Răducani şi Cuporani din raionul Leova. Precipitaţiile au deteriorat două poduri din localitatea Tochile - Răducani, iar mai multe grădini au fost înnămolite în satul Colibabovca, din Leova. 

Comentarii