Ştiri

Sursa imaginii: MSMPS

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

30 Iun. 2020 / 19:49

Preotul Ion Şcurea: „Virusul mi-a afectat nemilos plămânii, arătau ca o sticlă albă”

Două săptămâni şi jumătate a respirat doar cu ajutorul aparatelor de ventilaţie artificială. Preotul Ion Şcurea din satul Giurgiuleşti, Cahul, a luptat la propriu pentru fiecare gură de oxigen. Aliaţi în bătălia cu Coronavirusul i-au fost medicii de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga”, acolo unde este internat.

Medicii care nu puteau fi distinşi unul de celălalt din cauza echipamentelor de protecţie identice sunt imaginea întipărită în mintea părintelui din prima noapte petrecută în Secţia de terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”. În acea noapte fusese transferat din Secţia de reanimare a Spitalului Raional Cahul, acolo unde s-a adresat după ce i-au apărut simptomele de boală. Virusul i-a afectat rapid şi nemilos plămânii şi i-a colorat în alb.

„Două săptămâni şi jumătate am fost conectat la aparatele de ventilaţie asistată, am fost intubat şi mi s-a administrat tratament. Plămânii mei arătau ca sticla albă. Nu simţeam durere, aveam febră, tuse seacă şi simţeam că nu mă mai satur de oxigen. Nu-mi ajungea aer. Scoteam masca de oxigen doar când mâncam ceva. Mi se administra un antibiotic foarte puternic. Din fericire, puteam să mănânc singur. Mă ridicam, puteam face câteva mişcări uşoare, îmi puteam modifica poziţia corpului”, spune preotul.

Abia peste două săptămâni a început să facă câţiva paşi prin boxa spitalului. „Nu am alte patologii. Am 45 de ani. Nu mă aşteptam ca boală să se manifeste atât de agresiv. COVID-19 există. Este un virus foarte puternic, care poate fi foarte nemilos”, adaugă Ion Şcurea.

Pe lângă preparatele medicamentoase, preotului i-au fost administrate trei doze de plasmă convalescentă de la pacienţii vindecaţi de COVID-19. „Eu cred că plasma primită, în cazul meu, a făcut minuni, a „purificat” plămânii şi m-a ajutat să lupt în continuare cu virusul care a pătruns în organism. Prin acest lichid am primit şi o părticică din forţa celor care au reuşit să învingă boala. Timp de o lună, atât cât a durat tratamentul, mi-a fost administrată şi plasmă de la oameni care nu au suferit de COVID-19”, afirmă bărbatul.

L-a ajutat şi credinţa în Dumnezeu, dar şi încrederea în medicii care au fost mereu alături de el. „Am trecut peste boală cu multă speranţă. Nu am fost pesimist nici atunci când nu puteam să respir. M-a ajutat, în primul rând, credinţa în Dumnezeu. Totodată, am avut mare încredere în doctori şi încă am. Şi atunci când nu aveam forţă nici măcar să mă ridic din pat mă gândeam că trebuie să mă fac bine”, mărturiseşte Ion Şcurea.

Şi pentru familia preotului, soţia şi cei trei copii, această perioadă a fost complicată. Ion Şcurea este aşteptat şi de cei 3.000 de locuitori ai satului Giurgiuleşti, de care îngrijeşte spiritual de 23 de ani. „Îi îndemn pe oameni să trateze COVID-19 cu mai multă seriozitate, să nu le pară o glumă. Iniţial şi eu nu i-am acordat atenţia cuvenită. Oamenii trebuie să stea mai mult acasă, iar dacă ies la piaţă sau magazin, să poarte mască şi mănuşi, să se dezinfecteze cât mai des. Cei care au simptome de boală trebuie să se adreseze imediat la spital. Dacă nu o să fim responsabili şi nu o să avem grijă unul de celălalt, atunci pandemia nu va dispărea prea curând”, afirmă preotul.

Sursa: Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale

Comentarii