Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

10 Apr. 2020 / 12:38

Prevederi din legea suspendată, aprobate de Comisia Situaţii Excepţionale

Prevederi din legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea au fost aprobate de către Comisia Situaţii Excepţionale. Despre aceasta a anunţat astăzi, în cadrul unui briefing, premierul Ion Chicu.

Potrivit prim-ministrului, Comisia Situaţii Excepţionale a decis stabilirea nivelului minim al ajutorului de şomaj în mărime de 2775 de lei, aşa cum era prevăzut în legea suspendată, susţinerea familiilor cu venituri mici, majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 până la 1300 lei, ceea ce permite calcularea indemnizaţii majorate, inclusiv pentru copii, de la 553 de lei până la 975 de lei. Pentru familiile beneficiare de ajutor social al căror drept expiră în perioada stării de urgenţă va fi prelungit până la ridicarea acesteia.

În perioada stării de urgenţă, solicitanţii de ajutor social care nu pot prezenta acte confirmative din cauza stopării activităţii unor instituţii, pot depune doar o declaraţie pe propria răspundere că întrunesc aceste criterii, iar ajutorul social va fi acordat.

„Subvenţionarea cheltuielor angajatorilor legate de achitarea salariului - acele articole stabilite în lege, în care subvenţionăm 100 procente din plăţile la buget aferente salariului pentru sectoarele care au fost sistate prin decizia Comisiei Situaţii Excepţionale, iar 60% pentru celelalte sectoare care au de suferit”, a informat Ion Chicu.  

De asemenea, Comisia a decis scutirea de plată pentru patenta titularilor de patentă care şi-au sistat activitatea pe perioadă stării de urgenţă, restituirea contribuţiilor sociale în formă fixă pentru titularii de patentă, amânarea până pe 25 iulie a termenului de achitare a taxelor locale de către agenţii economici care şi-au sistat activitatea conform deciziei Comisiei Situaţii Excepţionale.

Comisia a decis şi alocarea pentru persoanele din instituţiile statului, care sunt antrenate în combaterea epidemiei. Este vorba de alocarea unui salariu de bază suplimentar pentru medici şi 50 de procente suplimentar pentru alte categorii de personal medical care nu sunt direct antrenaţi în acest proces.

„Nu ne-a permis să includem în dispoziţie diminuarea cotei TV pentru Horeca de la 20 la 15 procente pentru că efectul acestei acţiuni depăşeşte termenul stării de urgenţă. Tot aşa nu am putut incude dispoziţia, impozitarea cu 50 la sută a taxei aeroportuare, acei nouă euro care îi plăteşte fiecare cetăţean al Republicii Moldova. Conform legii suspendate, 4,5 euro trebuia să vină în buget şi să le achităm oamenilor nevoiaşi”, a menţionat premierul. 

Precizăm că Curtea Constituţională a suspendat legea asupra căreia Guvernul şi-a asumat răspunderea pe 2 apriliela solicitarea deputaţilor Blocului ACUM şi Grupului Pro Moldova, relatează Moldova 1. Autorii sesizării spun că au cerut doar examinarea a trei puncte, nu anularea întregii legi. Este vorba de prevederile privind controlul tutunului, vânzarea prin duty-free a mărfurilor accizate şi introducerea taxelor pe resurse naturale.

Dispoziţia Comisiei Situaţii Excepţionale din 10 aprilie 2020

Comentarii