Ştiri

Sursa imaginii: ziarulnational.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

25 Feb. 2020 / 17:07

Prima staţie de încărcare a automobilelor electrice, inaugurată la Chişinău

Prima staţie de încărcare a automobilelor electrice alimentată de la energia fotovoltaică a fost lansată la Chişinău. Tehnologia foloseşte bateriile uzate de la maşini electrice pentru a stoca surplusul de energie verde. Astfel, deţinătorii de electromobile se vor putea alimenta utilizând o aplicaţie online. Iniţiativa a fost posibilă cu sprijinul proiectului PNUD Moldova „Oraşe verzi durabile", finanţat de Facilitatea Globală de Mediu, relatează Mesager.

Ideea de a dezvolta o reţea de încărcare a electromobilelor i-a venit lui Maxim Abduşa. Bărbatul a instalat un sistem de panouri fotovoltaice pe acoperişul blocului în care trăieşte, iar pe rol de acumulator a folosit bateriile vechi ale maşinii sale electrice.

„S-au montat panouri, am utilizat această staţie ca să colectăm lumina de la soare, să o folosim în scopuri private pentru bloc şi în scopuri publice pentru posesorii de automobile electrice”, a spus Maxim Abduşa, fondator reţea de încărcare.

Staţiile de încărcare sunt compatibile cu toate tipurile de vehicule electrice şi hibride, având un regim de funcţionare non-stop. Astfel o maşină cu o capacitate de încărcare de până la 28kw va fi încărcată complet în aproximativ 4 ore.

 „ Acest exemplu ne demonstrează cum energia solară poate să asigure atât gospodăriile casnice cu electricitate, cât şi să alimenteze autoturismele”, a menţionat Dima Al-Khatib, reprezentantă PNUD Moldova.

Panourile fotovoltaice au generat timp de două luni 1350 kW de energie electrică verde. Anual, ele vor asigura o reducere a emisiilor de CO2 de aproximativ 7845 kg. În viitor, se prevede instalarea a încă 63  de încărcătoare electrice.

 „În prima fază vor fi 20, urmează încă zece până la finele lui aprilie şi până la finele lui noiembrie încă 33.  Putem să observăm o tendinţă la nivel mondial de creştere a numărului automobilelor electrice şi chiar vedem în saloanele din ţară că apar tot mai multe  maşini electrice”, a declarat Alexandru Rotaru, manger de proiect Green City.

Şoferii electromobilelor  salută iniţiativa. Vladimir Zaporojan conduce o astfel de maşină de aproape un an.

„Se mişcă la fel de rapid ca şi o maşină obişnuită, merge la fel de bine. Eu circul mai mult prin oraş, practic o încărcare full îmi ajunge pentru trei zile”, a spus Vladimir Zaporojan.

Totuşi, chişinăuienii au păreri împărţite în privinţa utilităţii acestor maşini.

„Este foarte greu că trebuie să te alimentezi, adică ca şi un telefon, dacă s-a descărcat rămâi pe drum”;

„Susţin utilizarea automobilelor electrice, astfel se face economie la combustibil, plus că aceste maşini nu poluează atmosfera”, spun oamenii.

Potrivit datelor statistice, la finele anului trecut, în ţara noastră erau înregistrate 600 de automobile electrice.

 

Comentarii