Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

25 Feb. 2020 / 13:33

Priorităţile Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, trasate la şedinţa extinsă a Colegiului

Îmbunătăţirea procesului de alimentaţie în şcoli şi grădiniţe, atragea cadrelor didactice în sistem, dar şi dezvoltarea culturii şi a cercetării. Sunt doar câteva priorităţi stabilite de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării la şedinţa extinsă a Colegiului, transmite Moldova 1.

„Ne vom axa pentru dezvoltarea învăţământului extracurricular, vom monitoriza foarte atent ceea ce priveşte aprovizionarea şcolilor cu manuale şi anume manuale calitative din toate punctele de vedere. Vom continua pregătirea cadrelor calificate, atragerea lor în sistem. În învăţământul profesional tehnic cu siguranţă vom depune eforturi pentru a realiza pe larg învăţământul dual. Învăţământul superior - ca priorităţi vom avea reconceptualizarea finanţării instituţiilor de învăţământ”, afirmă ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici.

„Din păcate în unele şcoli rurale din Republica Moldova condiţiile blocurilor sanitare sunt sub orice limită. Şi noi declarăm toleranţă zero în situaţia când prin condiţii inadecvate se atentează la deminitatea drepturilor copilului. Fiecare director din instituţiile de învăţământ trebuie să depună efort pentru a crea acest mediu de învăţare”, subliniază Natalia Grâu, secretar de stat la MECC

Conservarea patrimoniului cultural şi renovarea monumentelor istorice rămân o prioritate pentru autorităţi.

„Ne propunem să venim cu un plan naţional de restaurare a monumentelor istorice. Am început pentru prima dată de la independenţă procesul de reinventariere a monumentelor istorice, am început cu municipiul Chişinău, unde avem cele mai multe monumente de încărcătură istorică”, a precizat Andrei Chistol, secretar de stat la MECC.

Premierul Ion Chicu a menţionat că Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării are cele mai multe probleme, care necesită soluţii, întrucât educaţia este prioritatea Guvernului.

„Anul acesta de la întâi septembrie noi trebuie să asigurăm alimentaţia în şcoli a copiilor în ciclul primar şi gimnazial. Pentru că în afară de disponibilitatea finanţării, trebuie şi să organizezi acest proces. Noi am vorbit că cel puţin la întâi septembrie trebuie de interzis accesul copiilor cu telefoane. Asta înseamnă că ei trebuie să aibă unde le depozita să nu se piardă. Organele competente ale statului o să se exprime altfel în ceea ce priveşte aprovizionarea cu manuale, care este calitatea lor şi chiar inofensivitatea din punct de vedere al sănătăţii”, a declarat Ion Chicu.

Următoarea şedinţă lărgită va fi organizată la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului în 3 martie.

Comentarii