Ştiri

Sursa imaginii: ea.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

19 Ian. 2020 / 13:19

Problemele din turism şi perspectivele de promovare, discutate la Guvern

Autorităţile au la dispoziţie două luni pentru a îmbunătăţi legislaţia în domeniul turismului. În cadrul unei şedinţe la Guvern, unde au participat reprezentanţii asociaţiilor de turism din Moldova, au fost abordate principalele probleme din sectorul de turism, dar şi perspectivele de promovare a ţării noastre ca destinaţie turistică atractivă. Necesitatea dezvoltării infrastructurii obiectivelor turistice, utilitatea extinderii regimului liberalizat de vize între Republica Moldova şi alte state, dar şi intensificarea acţiunilor de promovare a patrimoniului cultural vor constitui priorităţile autorităţilor în acest sens, relatează Moldova 1.

„Pe parcursul ultimilor ani se denotă o creştere a fluxului de turişti străini în Republica Moldova, acest lucru se datorează mai multor eforturi conjugate. Nu mai este acel turist tradiţional care vine doar în grupuri cu un sejur foarte bine setat, ci este un turist căruia îi place să-şi formeze traseul turistic singur, este în căutare de experienţe gastronomice, vitivinicole, experienţe cultural turistice, de festival, de aventură”, a declarat Rodica Verbeniuc, director la agenţie de investiţii.

Pentru a facilita accesul populaţiei la servicii de turism şi a scădea evaziunea fiscală, Cristina Frolov, preşedinta Asociaţiei Naţionale pentru Turism Receptor, a propus modificarea cotei de TVA pentru turism.

O modalitate care ar îmbunătăţi accesul la serviciile de turism reprezintă aplicaţiile mobile, dar şi trecerea la o formă digitalizată de completare a documentelor.

Potrivit prim-ministrului Ion Chicu, pentru a îmbunătăţi sectorul turismului, Republica Moldova ar trebui să preia din experienţa altor ţări.

 „Nu trebuie să inventăm nici o bicicletă, ţara noastră are ce arăta lumii, avem potenţial turistic trebuie doar să gestionăm corect lucrurile”, a precizat prim-ministrul.

Potrivit datelor oficiale, în primele nouă luni ale anului trecut Republica Moldova a fost vizitată de peste 15.000 de turişti străini, ceea ce reprezintă o creştere cu peste patru la sută faţă de perioada similară a anului 2018.

Comentarii