Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

30 Iun. 2020 / 16:11

Procuratura Generală: Audierea procurorului general în Parlament iese din limitele legalului

Parlamentul nu controlează activitatea procesuală a procuraturii, iar solicitarea deputatului de audiere în Parlament a procurorului general pe anumite dosare iese din limitele legalului şi poate fi apreciată ca amestec al puterii legislative în activitatea autorităţii judiciare. Astfel a comentat Procuratura Generală solicitarea Platformei DA de audiere în Parlament a lui Alexandru Stoianoglo pe marginea mai multor cauze penale de rezonanţă.

„Într-un stat de drept, nimeni, şi cu atât mai mult un reprezentat al puterii politice, nu are dreptul să extrapoleze cu afirmaţii care aduc atingere principiului constituţional privind separaţia şi colaborarea puterilor în stat, atentează la independenţa şi imparţialitatea procuraturii ca valori supreme ale statului de drept”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Procuratura Generală menţionează că singura autoritate ce realizează controlul procesual al prestaţiei procurorilor este sistemul judecătoresc, excepţie fiind controlul ierarhic intern.

De menţionat că Platforma DA solicită Biroului permanent al Legislativului includerea pe ordinea de zi a audierii procurorului general în plenul Parlamentului pe subiectul dosarelor de rezonanţă. 

Comentarii