Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

21 Iul. 2019 / 18:27

Produsele din tutun care nu ard ar putea fi supuse aceloraşi reglementări ca şi ţigările obişnuite

Produsele din tutun care nu ard vor fi supuse aceloraşi reglementări ca şi ţigările obişnuite. Este vorba despre un proiect de lege, aprobat în prima lectură de Parlament. Asta înseamnă că aceste produse vor fi interzise în spaţiile publice în care deja de trei ani e interzis fumatul obişnuit şi asupra lor se va aplica acelaşi mod de calculare a accizelor ca şi la ţigaretele cu filtru. Majoritatea locuitorilor capitalei sunt de acord cu noile reglementări, relatează Mesager.

„Are mai puţin fum, nu se vede, dar să presupunem că nicotina ceea tot se răspândeşte, fix aşa ca şi prin fum. Ţigara pare că e mai dăunătoare”. „Da, pentru ce să fie fum unde sunt copii sau sunt oameni care nu suportă fumul. Nu importă de ce gen e, ţigară simplă sau ţigară electronică. Asta nu este plăcut. Dacă omul nu fumează, de ce el trebuie să respire cu aburi de genul ăsta sau cu un fum de undeva, pentru ce”. „În primul rând nu fumez, nu consider că asta e ceva normal, şi în al doilea rând, copiii suferă foarte mult în privinţa asta. Lasă le scumpească, pentru că eu nu cred că este normal ca ţigările în general să fie în vânzare”, sunt de părere oamenii.  

Proiectul de lege, de asemenea, egalează şi accizele ţigărilor electronice cu cele ale ţigărilor obişnuite.  Pachetele cu ţigări speciale pentru aparatele de fumat vor trebui să aibă pe ele inscripţii care atenţionează despre dauna fumatului, iar aparatele nu vor mai putea fi folosite  în locurile publice.

„Rezultatul egalării accizelor, bugetul ar acumula în plus cel puţin 16,4 milioane de lei anual. De asemenea, există studii că aceste tipuri noi de produse sunt asociate cu toxicitate pulmonară care afectează sănătatea şi diferenţe detectabile între ţigările obişnuite nu există”, a spus deputatul PAS, Radu Marian.

Dacă va fi votat în lectura a doua, proiectul de lege ar urma să intre în vigoare din 1 ianuarie 2020.

Comentarii