Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

17 Dec. 2019 / 09:38

Program de promovare a voluntariatului pentru persoanele 60 plus, lansat la Chişinău

Încurajează bunicii să rămână activi şi să revină în viaţa economică şi socială a ţării. Astăzi, la Chişinău, a fost lansat programul de promovare a voluntariatului pentru persoanele 60 plus, după ce asemenea evenimente s-au desfăşurat în mai multe localităţi din ţară. Programul este parte a Planului de acţiuni privind implementarea principiului îmbătrânirii active, elaborat de Guvern cu suportul Fondului ONU pentru Populaţie, relatează Mesager.

În pofida faptului că au ajuns la o vârstă onorabilă, persoanele în etate spun că îşi doresc să fie implicate în diferite activităţi, pentru a se simţi utili.

„Cu cât mai mult timp te ocupi, viaţa se prelungeşte”, „Este nevoie de o platformă unde să ne recreem, ca să nu stăm acasă, dar să comunicăm, să mergem la dansuri. Viaţa continuă indiferent de câţi ani avem”, „În primul rând, pensionarii pot transmite tinerilor multe cunoştinţe. La fel, faptul ca sunt ocupati este un stimul pentru ei”, spun oamenii.

Iniţiativa de creare a Platformei Naţionale a Voluntarilor Seniori aparţine Ministerului Sănătăţii şi este realizată cu suportul tehnic şi financiar al Fondului ONU pentru populaţie şi Departamentului ONU pentru Probleme Economice şi Sociale.

„Este o experienţă foarte bună a ţărilor care au îmbătrânit mai devreme. Această acţiune este prevăzută în cadrul Planului de Acţiuni privind promomovarea principiului îmbătrânirii active, pentru perioada 2018 -2021”, specifică Aliona Creţu, şef serviciul Politici Demografice la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

„Este important să fie puse nişte politici de menţinere a vârstnicilor pe piaţa forţei de muncă, creşterea calităţii serviciilor medicale, este important să fie îmbunătăţite şi aspectele ce ţin de trai şi locuinţă”, consideră Natalia Plugaru, reprezentant Fondul ONU pentru populaţie.

„Trebuie să ne gândim cum am putea reintegra înapoi în viaţa socială şi economică activă persoanele 60 plus. Din experienţa noastră şi în alte localităţi vedem un interes foarte mare şi din partea autorităţilor publice locale, dar şi din partea bunicilor noştri de a redeveni utili”, susţine Anastasia Primov, coordonator al Proiectului 60 plus.

La începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau peste 558 de mii persoane cu vârsta de 60 ani şi peste, ceea ce constituie aproximativ 21 la sută din numărul total al populaţiei.

Comentarii