Ştiri

Sursa imaginii: ziarulnostru.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

20 Iul. 2019 / 19:16

Proiectul „Bunici Grijulii” a împlinit un an

De un an de zile, ajută pe copii să treacă strada în siguranţă. Peste 1700 de bunici grijulii veghează trecerile de pietoni din localităţile ţării. Meritele le-au fost astăzi răsplătite la o gală care a avut loc la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”. Cei mai dedicaţi şi responsabili bunici au primit diplome, trofee dar şi premii băneşti, relatează Mesager.

Valentina Andronic din Şoldăneşti a fost toată viaţa învăţătoare de clasele primare, iar de un an de zile, a decis să devină voluntar pentru a continua faptele bune.

„Am făcut şezători cu bunicii grijulii şi cu nepoţii împreună, am făcut de sărbători de 8 martie, ca bunicile să fie scoase din anonimat din sat, să mai vadă că sunt bunici care le respectă, le dau o felicitare, o sărutare, face mult pentru un bătrân la anii mei”, a declarat participanta în proiectul „Bunici Grijulii”, Valentina Andronic.

Bunicii grijulii spun că au devenit prieteni cu elevii pe care-i ajută să traverseze străzile.

„Mă întâlnesc cu copii şi toţi mă întreabă, nenea da când o să fii mata la trecere că noi vrem să trecem pe la trecerea matale şi cel mai plăcut când trec maşini şi şoferii ne arată aşa, klas. Bun lucru faceţi şi vă spun că în oraş a scăzut rata încălcărilor”, a declarat participantul în cadrul proiectului „Bunici Grijulii”, Valeriu Rogaciov.

„În timpul vacanţei, iată acuma, plecăm pe la lac, pe unde se află copii şi conlucrăm mai departe asigurăm securitatea. Am şi eu nepoţei care-i petrec la şcoală, de la şcoală la lagăr”, a menţionat participantul în cadrul proiectului „Bunici Grijulii”, Mihai Grijanovschi.

În campanie sunt implicaţi şi peste 300 de nepoţei grijulii.

„Eu ajut bunicii grijulii, le fac activitatea lor cunoscută pe reţelele de socializare, Instagram, Facebook şi altele.Împărţim pliante oamenilor care nu cunosc despre acest proiect, se informează”, a precizat elevul Victor Babcineţchi.

„Ne ducem prin parcuri, protejăm copii să nu iasă pe drumuri, să nu cadă jos”, a declarat elevul, Octavian Focşa.

„Să reuşeşti să atingi un astfel de rezultat pe parcurs de un an şi să avem în jur de 2000 de voluntari şi să luăm premiul cel mare la gala voluntariatului – „jos pălăria în faţa voluntarului”, asta este şi spune ceva”, a precizat vicepreşedintele Asociaţiei „Bunici Grijulii”, Victoria Anton.

Fondatorul acestui proiect, Gheorghe Cavcaliuc, spune că dorinţa de a ajuta copiii vine dintr-o întâmplare nefericită din viaţa sa.

„Eu sunt foarte motivat să fac acest lucru, pentru că eu la 14 ani am suferit un accident rutier, am fost abandonat pe trecerea de pietoni, în acelaşi timp poliţia de atunci nu a făcut dreptate, şoferul care m-a tamponat a plecat acasă, nu a stat nicio zi la puşcărie şi a rămas cu permis de conducere. A fost un motiv să devin poliţist şi să ajut copiii şi oamenii”, a declarat fondatorul programului „Bunici Grijulii”, Gheorghe Cavcaliuc.

Proiectul Bunicii Grijulii este un serviciu social iniţiat de către Inspectoratul General al Poliţiei, implementat în prezent în toate raioanele din ţară, din care actualmente, fac parte 1700 de bunici voluntari.

 

Comentarii