Ştiri

Sursa imaginii: tv8.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

05 Dec. 2019 / 18:40

Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2020, votat de Parlament

Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de sumă fixă pentru anul 2020 este păstrată la nivelul anului 2019 şi va constitui 4 056 lei. Aceasta prevede proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2020, votat de Parlament în prima lectură.

Ca şi în anul curent, cuantumul primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală va rămâne la nivelul de 9%, inclusiv 4,5% - achitate de angajat şi 4,5% - achitate de angajator.

Potrivit proiectului legii fondurilor AOAM, veniturile şi cheltuielile acestora au fost stabilite în sumă de 8 383,4 mil. lei, cu o majorare a veniturilor de 14,4% şi a cheltuielilor – cu 11,4%.

Veniturile din prime vor constitui circa 63,5% în totalul veniturilor fondurilor AOAM. Transferurile de la bugetul de stat pentru asigurarea categoriilor de persoane asigurate de către Guvern se preconizează la nivel de 34%.

Măsuri noi în subproiectele de finanţare sunt majorarea salariilor lucrătorilor medicali în mediu cu 10 la sută, inclusiv măririle deja operate pentru turele de noapte; finanţarea suplimentară pentru tratamentul bolnavilor oncologici; extinderea listei medicamentelor compensate etc.

Comentarii