Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

03 Apr. 2020 / 11:53

Promo-LEX : APEL PUBLIC cu privire la necesitatea sporirii nivelului de protecţie a lucrătorilor medicali

Asociaţia Promo-LEX îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu numărul mare al lucrătorilor medicali diagnosticaţi cu COVID-19, condiţiile de lucru în spitalele din ţară, lipsa unei informaţii actualizate zilnic privind numărul de personal medical infectat cu noul tip de Coronavirus şi solicită autorităţilor testarea lucrătorilor medicali şi asigurarea lor cu echipament de protecţie. . Promo-LEX a emis un Apel Public cu privire la necesitatea sporirii nivelului de protecţie a lucrătorilor medicali în contextul stării de urgenţă şi a pandemiei COVID-19 în Republica Moldova.

„În condiţiile în care personalul medical este grupul profesional cel mai expus riscului de a face o formă mai gravă a bolii, peste 16% dintre cazurile de COVID-19 confirmate fiind lucrători medicali, Asociaţia Promo-LEX consideră că asigurarea condiţiilor rezonabile de protecţie individuală, de comun cu testarea în mod prioritar şi periodic a acestora trebuie să constituie o prioritate pentru autorităţi şi urmează să fie aplicată într-un timp cât mai scurt posibil”, se arată în Apel.

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), potrivit Apelului, trebuie să întreprindă toate măsurile necesare pentru achiziţia testelor şi testarea într-un număr cât mai mare a populaţiei Republicii Moldova, cu un accent sporit pe alte grupe profesionale de risc (poliţişti, farmacişti, asistenţi sociali, reprezentanţi ai administraţiei publice locale etc), dar şi a populaţiei din focarele unde sunt concentrate cele mai numeroase cazuri.

„Totodată, atragem atenţia că, trezeşte suspiciuni şi neîncredere discrepanţa dintre numărul testelor declarate de autorităţi drept disponibile (achiziţionate sau donate de parteneri naţionali şi internaţionali) şi numărul de teste zilnic efectiv procesate. În acest sens, considerăm că informarea continuă şi onestă a publicului va spori încrederea societăţii atât în autorităţile publice, cât şi acţiunile întreprinse de acestea”, se mai arată în Apelul Public.

Asociaţia Promo-LEX solicită cu insistenţă autorităţilor:

  1. Să testeze personalul medical, precum şi să instituie un mecanism de testare periodică pentru aceştia.
  2. Să izoleze personalul medical care prezintă simptome ale îmbolnăvirii cu COVID-19, iar colegii din echipa de lucrători medicali care au intrat în contact cu aceştia să fie testaţi imediat şi plasaţi în carantină.
  3. Să asigure cu echipament necesar, adecvat situaţiei epidemiologice (măşti N95, FFP2; mănuşi; ochelari; viziere; halate sau costume de protecţie) toate instituţiile medicale din ţară, indiferent dacă sunt sau nu spitale COVID-19, dacă au înregistrat sau nu cazuri de COVID-19.
  4. Să se ia măsuri posibile şi rezonabile de debirocratizare a accesului pacienţilor cronici la medicamente, fiind astfel redus riscului de infectare a lucrătorilor medicali dar şi bolnavilor cronici.
  5. Să asigure informarea regulată şi continuă a publicului cu privire la numărul de personal medical (grupă de risc sporit) aflaţi sub monitorizarea medicului de familie şi după caz confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19.
  6. Să asigure informarea regulată şi continuă a publicului cu privire la numărul de personal medical (grupă de risc sporit) testaţi ca măsură de prevenţie.

Comentarii