Ştiri

Sursa imaginii: Canal2.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

23 Mai 2019 / 19:08

Puful de plopi creează disconfort mai multor locuitori din capitală

Primăvara mai multe persoane suferă de alergii din cauza anumitor plante sau arbori care dau în floare. În capitală, puful de la plopi creează disconfort locuitorilor în mai multe cartiere. Copacii, spun specialiştii nu pot fi tăiaţi, deoarece produc mai mult oxigen decât alţi arbori. Iată de ce medicii vin cu recomandări pentru a ameliora simptomele alergiilor provocate oamenilor, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Actualmente în capitală nu se mai plantează arbori de plopi. Cei care sunt deja nu pot fi însă tăiaţi, decât dacă sunt bătrâni, spune şeful întreprinderii municipale „Spaţii Verzi” , Serghei Carp. Şi asta pentru că plopii sunt cel mai bun filtru în oraş, menţionează responsabilul.

„Acei care sunt putrezi îi defrişăm. La noi este pe ordinea de zi şi îi defrişăm şi îi înlocuim cu alţii tineri. Neajunsul este puful, iar plusul este că el elimină mai mult oxigen în comparaţie cu celelalte specii. Nu este o decizie ca să-i scoatem pe toţi. Asta e perioada lor de înflorire şi fac seminţe”, a spus şeful întreprinderii, Serghei Carp.

Oamenii se plâng că le este foarte greu sa stea afară în această perioadă, deoarece puful de plopi le creează o iritare mecanică a cavităţii nazale, iar polenul care este transportat de puf le provoacă alergii.

„Mă deranjează puful pentru că se lipeşte de ochi, buze de faţă, dar ei trebuie să fie pentru a curăţa aerul”, a spus o femeie.

„Pe mine mă deranjează puful, fiindcă sunt foarte mulţi copaci de plopi în curtea noastră. Mai ales când vine unul pe nasul tău şi te gâdelă pe nas şi pe ochi. Nu poţi să respiri normal”, spune un adolescent.

Tusea, nasul înfundat şi strănutul, sunt principalele simptome, ale alergiilor. Pentru a ameliora simptomele specifice alergiilor de primăvară, şeful secţiei alergologie de la Institutul Mamei şi Copilului, Tatiana Gorelco, îndeamnă evitarea contactului cu alergenul.

„Puful irită pielea, irită organele respiratorii, conjunctiva ochilor. Puful de plopi este apt să transporte particulele de praf cât şi polenul altor plante şi astfel pacienţii dezvoltă polinoză”, a declarat Tatiana Gorelco.

Actualmente în capitală sunt circa 10 mii de plopi.

Comentarii