Ştiri

Sursa imaginii: edu-news.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

20 Mar. 2019 / 20:52

Raport: Adolescenţii sunt mai puţin activi din punct de vedere fizic şi au mai multe tulburări nutriţioniste

Adolescenţii sunt mai puţin activi din punct de vedere fizic şi au mai multe tulburări nutriţioniste! Sunt doar cateva dintre problemele cu care se confruntă în prezent tinerii din Moldova. Mai mulţi profesori universitari, psihologi şi medici sunt instruiti de experti europeni cum să ajute tinerii să facă faţă acestor provocari, relatează Mesager.

Vlada are 14 ani şi spune că din cauza programului şcolar încărcat îi rămâne foarte puţin timp pentru alte activităţi.

„Mulţi adolescenţi se confruntă cu problema multor teme pe acasă, din partera profesorilor şi cred că ar cere de la ei să fie mai toleranţi şi să-i înţeleagă în unele cazuri”, a declarat adolescanta în vârwstă de 14 ani, Vlada.

Alţi tineri spun că sunt influenţaţi de tehnologiile informaţionale, care de cele mai multe ori le crează dependenţă.

„Internetul, părinţii plecaţi peste hotare”, „De regulă poate să-mi fie lene să manânc sau să am insuficienţă de bani, am nevoie şi de libertate mai multă, deoarece tot timpul trebuie să merg la şcoală”, au declarat copii.

Chiar dacă în ultima perioada a scăzut numărul adolescenţilor care consumă alcool şi tutun, cifrele continuă să fie alarmante. Spelcialiştii spun că în lipsă de informare, cel mai frecvent copiii se sinucid din cauza problemelor familiale şi şcolare.

„Suntem îngrijoraţi de faptul că unii paramentri ai adolescenţilor, cum ar fi: activitatea lor fizică, dereglările de nutriţie, sunt în creştere foarte multe probleme de sănătatea mintală. Sunt unele tendinţe riscante încă în comprtamentul sexual, adolescenţii nu folosesc metode de preventie a sarcinei, cum ar fi prezervativul”,  a declarat şefa Centrului de resurse „Neovita”, Galina Leşco.

Mai mulţi profesori universitari, psihologi şi medici sunt instruiti să-i ajute pe adolescenţi să facă faţă acestor provocări.

„La vârsta de 14-16 ani deja când se începe maturizarea sexuală a persoanei se începe maturizarea psihologică atunci este nevoie de alte abordări specifice din partea medicilor”, a menţionat prorectorul USMF, „N.Testemiţeanu”, Olga Cerneţchi.

„Rezolvăm nişte probleme ce ţin de formarea tinerilor specialişti şi unificarea mesajelor atât pentru medicii practicieni de diferite specialităţi, medici de familie, pediatri, ginecologi, psihiatri. Să formăm o curiculă care să răspundă necesităţilor sănătăţii adolescenţilor la ziua de astăzi”, a declarat asistentul universitar, Virginia Şalaru.

„Noi punem accent permanent pe riscuri, pe partea negative, dar ideea este să se accentuieze mult pe factorii de protecţie ce ar stimula aceasta dezvoltare”, a declarat expertul din Portugalia, Helena Fonseca.

Tinerii cu vârsat de până la 24 de ani reprezintă peste 18 la sută din populaţia ţării.

Comentarii