Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

12 Iul. 2019 / 19:05

Raport de activitate cu critici la AŞM

Raport de activitate cu critici la Academia de Ştiinţe a Moldovei. Realizările noului preşedinte au fost dur criticate de către fostul manager al instituţiei, Ion Duca, care, împreună cu mai mulţi angajaţi, au cerut demisia lui Ion Tighineanu. În replică, Tighineanu spune că nu este dispus să plece din funcţie şi că îşi propune să dezvolte ştiinţa şi inovaţia în ţara noastră, relatează Mesager.

„Am scos în evidenţă şi momente legate de finanţarea insuficientă, de infrastructura depăşită, am discutat şi despre cadre, faptul că tinerii nu prea vin astăzi în cercetare ştiinţifică. Avem toate şansele să le soluţionăm doar împreună, revenirea institutelor la academie presupune şi o nouă consolidare”, a declarat preşedintele AŞM, Ion Tighineanu.

Fostul preşedinte al Academiei de ştiinţe, Gheorghe Duca, a criticat rezultatele. El dar şi alţi membri ai instituţiei sunt de părere că actuala conducere ar trebui să-şi dea demisia.

„Raportul prezentat de preşedinte este o enumerare a rezultatelor în ultimii ani şi numai în 2018 şi mi se pare mie un „copy paste” a rapoartelor noastre din trecut. El nici pe departe nu reflecta starea ştiinţei în Republica Moldova. Raportul trebuia să arate ce e în lume, ce e la noi, care sunt tendinţele, care sunt priorităţile”, a spus fostul preşedinte a AŞM, Gheorghe Duca.

„14 Eu cred că domnul Tighineanu să urmeze sfatul fostului preşedinte. Să-şi dea demisia din preşedintele academiei, să fie cineva, să exercite interimatul de preşedinte a academiei, să găsim un candidat care ar putea să unească toate forţele din academie, în caz contrar academia nu are viitor”, a menţionat academicianul Valeriu Pasat.

În replică, Ion Tighineau a spus că nu este dispus să plece din funcţie.

„Noi ne vom face datoria şi vom munci pentru ca ştiinţa în Republicii Moldova să se dezvolte în continuare spre binele ţării noastre”, a precizat Tighineanu.

Scriitorul, Andrei Strâmbeanu, consideră că instituţia ar trebui să fie un exemplu de moralitate şi onestitate.

„Academia zace de o boală foarte grea, de corupţie. Nu sunt norme morale la Academie. Acolo se face tot pe principiul de rubedenie, cumătrism, nepotism”, a declarat scriitorul Andrei Strâmbeanu.

Autorităţile anunţă că vor continua să susţină domeniul cercetării dar şi implicarea tinerilor în ştiinţă şi inovaţie.

„Vom menţine finanţarea la nivelul anilor precedenţi, astfel încât să asigurăm o stabilitate, vom promova aderarea la noul program cadru european, care are o finanţare foarte generoasă”, a declarat secretarul de stat al MECC, Elena Belei.

Anul trecut pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare, din bugetul de stat au alocate 484, 5 mln lei.

 

 

Comentarii