Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

15 Mar. 2019 / 19:55

Raport IGP: Nivelul redus de educaţie şi cultură, sărăcia şi abuzul de alcool sunt principalele cauze ale violenţei în familie

Nivelul redus de educaţie şi cultură, lipsa unui loc de muncă, sărăcia şi abuzul de alcool sunt principalele cauze ale violenţei în familie. Zilnic, poliţia înregistrează peste 60 de înştiinţări despre cazuri de violenţă în familie. Săptămânal, cel puţin o persoană moare din cauza violenţei în familie, iar anual 4-5 persoane au comportament suicidal din cauza violenţei în familie. Sunt datele prezentate după doi ani de la implementarea ordinului de restricţie, un mecanism de intervenţie a statului pentru a proteja victimele violenţei în familie, relatează Mesager.

În ultimii doi ani, poliţiştii au aplicat peste şase mii de ordine de restricţie de urgenţă. În 95 la sută din cazuri a fost vorba de femei supuse abuzului, iar alte 5 procente se refera la cazuri de violenta asupra bărbaţilor. Cele mai multe plângeri au fost atestate în raionul Ialoveni, Orhei, Cahul, Soroca şi în municipiul Bălţi.

„Avem o creştere nu doar din faptul că acolo avem mai mult sau mai pronunţat acest fenomen, noi considerăm, specialiştii, că acolo unde pilotăm acest program de informare masivă a societăţii, oamenii conştientizează că nu mai este o normaliatate violenţa în familie, oamenii ştiu deja şi se adresează imediat”, a menţionat şeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

Aplicarea ordonanţei de protecţie prevede înlăturarea agresorului din familie timp de 90 de zile.

„Sistemul de drept şi juridic la ziua de azi permite nu numai poliţiştilor, dar altor actori antiviolenţă ca să contribuim eficient la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, ca fiecare victimă cu adevărat să se simtă în siguranţă”, a spus preşedintele Centrului de Drept Chişinău, Ion Oboroceanu.

„Femeile se adresează foarte tardiv, pentru că se tem să fie blamate, pentru că noi suntem o ţară foarte stereotipizată la capitoluil acesta, nu au o încredere în toate instituţiile statului din păcate”, a menţionat coordonatoarea Asociaţiei Împotriva Violenţei, Veronica Cernat.

Autorităţile afirmă că deseori oamenii percep violenţa ca o normalitate, cauzele aparaţiei acestui fenomen fiind multiple.

„Nivelul redus de educaţie şi de cultură, lipsa unui loc de muncă, starea socială-economică şin mod de viaţă dificil, consumul de băuturi alcoolice, nivelul de trai redus, sărăcia”, a menţionat şeful adjunct al direcţiei Securitate Publică, Veaceslav Balan.

Ordinului de restricţie urgentă pentru asigurarea protecţiei victimelor abuzului în familie a fost a fost emis în martie 2017. Persoanele care încalcă măsurile stabilite prin ordin se pedepseşte contravenţional cu arest până la zece zile sau amendă de aproape cinci mii de lei.

 

Comentarii