Ştiri

Sursa imaginii: TV8.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

19 Feb. 2020 / 18:01

Raportul privind frauda bancară a fost audiat la Parlament

Aproximativ 200 de cauze penale instrumentează faptele de devalizare a sistemului bancar, începând din 2009 până în 2014. Un Raport privind frauda bancară a fost audiat astăzi la Parlament. Procuratura Generală a prezentat mai multe date privind banii sustraşi din cele trei bănci, dar prejudiciile cauzate, fără a indica numele bănuiţilor şi celor vizaţi, relatează Mesager.

Până în prezent, statul a reuşit să încaseze aproximativ 2,4 miliarde de lei de la băncile devalizate în anul 2014. Astfel, datoria celor trei bănci la 31 ianuarie reprezenta peste 11,7 miliarde de lei. În acelaşi timp, din iunie până în prezent Procuratura Anticorupţie, împreună cu Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale, au sechestrat bunuri în valoare de cel mult 1,2 miliarde de lei.

„Schema infracţională este una banal de simplă: toţi banii în perioada 2009 -2014, aproximativ 5 ani de zile au fost sustraşi prin oferirea abuzivă de credite neperformante, care majoritatea sustraşi. Rulajul total al acestor credite reprezintă de fapt aproximativ  42 miliarde dintre care 13,5 miliarde au fost sustrase. Din tot acest prejudiciu la intervenţia organelor de drept deja au restituite, rambursate către BEM peste 1 miliard 380 217 mii de lei, către Banca Socială 697 milioane 500 de mii de lei şi către Unibank 320 milioane 741 458 de mii de lei”, a explicat Ruslan Popov.

Procurorul adjunct al Procuraturii Generale, Ruslan Popov, a mai spus că dosarul este unul extrem de complex, până în prezent fiind expediate în judecată 28 de cauze penale, au fost depuse cereri pentru 26 de comisii rogatorii peste hotare, fiind necesară studierea a peste 5500 de tranzacţii financiar bancare. El a mai solicitat ca numele celor învinuiţi şi vizaţi să nu fie făcute publice atâta timp cât ancheta este în defăşurare.

„În mare parte raportul concide cu ce am investigat noi în cadrul comisiei parlamentare de anchetă. Eu am simţit că se depune eforturi şi se lucrează profesionist asupra mai multor lucruri care le-am încercat şi noi în cadrul comisiei”, a spus deputatul PPDA, Alexandru Slusari.  

„Toată acestă fraudă lasă impresia că a fost realizată legat. Cu câteva luni înainte ei au schimbat legile. Trebuie o expertiză juridică, pentru că toate legile în acea perioadă au fost modificate anume pentru a efectua frauda bancară”, a declarat Vladimir Golovatiuc, deputat PSRM.

Potrivit raportului, până la ora actuală au fost atraşi în calitate de învinuiţi 41 de persoane fizice şi 11 juridice. La fel, pe rol se află cauzele penale ce vizează conducerea Băncii de Economii şi Băncii Sociale.

 

Comentarii