Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

22 Mar. 2019 / 19:28

Râurile din Moldova, transformate în ghene

Râurile din Moldova transformate în ghene. Fluviile abundă în sticle, deşeuri menajere sau electrocasnice uzate. Din cauza poluării, apele au devenit o adevărată sursă de infecţie. Pentru a redresa situaţia autorităţile îşi propun să-i pedepsească mai dur pe cei care aruncă reziduurile în ape, relatează Mesager.

În trecut râul Bâc era una dintre cele mai populare zone de agrement din Chişinău. Oamenii obişnuiau să pescuiască pe malul fluviului, iar copii să se bălăcească în apă. De zeci de ani însă râul abundă în deşeuri şi reprezintă o adevărată sursă de infecţie pentru locatarii din zonă.

„Murdărie peste tot locul, ar trebui de curăţat toată mizeria asta, de sădit nişte copaci frumoşi, nişte iarbă pe margine”, spune un bărbat.  

„Înainte obişnuiau să fie broscuţe, greieri. Acuma nu mai sunt vieţuitoare. Doar murdărie şi miros urât”, a declarat o femeie.  

În aceeaşi situaţie se află majoritatea râurilor din ţară, printre care şi Botna.

„Râul Botna de mult nu s-a curăţat, albia râului s-a ridicat, s-a nămolit şi sunt mari probleme în ceea ce priveşte pericolul de inundaţie a satelor din preajma sau din adiacenţa acestui râu, mai ales acest sector dintre satul Văsieni şi satul Ruseştii Noi”, a spus primarul de Ruseştii Noi, Pavel Rusu.

Ecologiştii atenţionează că şi starea râului Nistru degradează din cauza barajelor construite ilegal.

„Orice proiect care se face, trebuie să se implementeze în bazinul hidrografic al unui râuleţ trebuie să aibă aprobarea la toate comunităţile, iar proiectele, eventual, un complex animalier sau alte chestii la fel trebuie să treacă prin acest comitet”, a spus preşedintele Mişcării Ecologice din Moldova, Alecu Reniţă.

De la începutul anului, inspectorii ecologici au întocmit peste 30 de procese verbale şi a aplicat amenzi în sumă  de 100 de mii de lei celor care au aruncat reziduuri în ape.

„Înseamnă că avem rezultate pe teren care ne dau speranţe că o să aducem la regulă şi acest domeniu. Amenzile aplicate până la moment 105 mii lei. Pentru întreaga republică, pentru întreaga ţară, bine-înţeles că este o cifră mică”, a menţionat şeful Direcţiei Inspectoratului Ecologic, Dumitru Osipov.

Pentru a redresa situaţia, autorităţile de mediu îşi propun să lanseze mai multe campanii de sensibilizare dar şi  să-i sancţioneze mai dur pe cei care poluează apele.

„Pe parcursul anului 2018 au fost elaborate şi aprobate mai multe acte normative care în următoarea perioada urmează să aducă plus valoare în partea ce ţine de creşterea calităţii apelor noastre. Urmează  reevaluarea cadrului legal aferent sancţiunilor administrative sau de alt ordin în partea cetăţenilor care încalcă regulile de utilizare a apelor”, a declarat ministrul Agriculturii şi Mediului, Nicolae Ciubuc.

Oamenii care aruncă deşeuri în apele curgătoare riscă amenzi de până la 6 mii de lei iar antreprenorii de până la 40 de mii de lei. În Moldova sunt peste 3000 de râuri.

Comentarii