Ştiri

Sursa imaginii: cotidianul.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

25 Aug. 2019 / 18:19

Rechizitele şcolare ascund pericole şi riscuri

Au rămas zilele numărate până la începerea noului an şcolar. Astfel, în goana pentru a reuşi să cumpere rechizitele şcolare pentru copiii, de cele mai multe ori părinţii nici nu-şi dau seama că acestea ascund şi unele pericole. Chiar dacă ghiozdanele, cărţile, caietele şi stilourile par a fi de calitate, specialiştii spun că unele dintre ele comportă anumite riscuri, întrucât pot conţine substanţe toxice sau alergeni, care influenţează negativ sănătatea copiilor, relatează Moldova 1.

„Recomandăm părinţilor la marcarea, la etichetarea produselor. Centrul solicită tuturor părinţilor să fie atenţi la acele produse care conţin vopsea şi pot conţine metale grele. Şi mai mult afectează sistemul imunitar sau de reproducere ale copiilor. Vorbim de acele produse care simulează sau emit unele jucării, de ex. o radieră sau carioci care sunt sub formă unui fruct sau legumă”, a declarat preşedintele CNPIEC, Sercghei Lelic.

Cât despre caietele de calitate, ele pot fi recunoscute după consistenţa hârtiei.

„Cu uşurinţă putem vedea şi la unele exemplare de căite care conţin marcarea în limba de stat. Atragem atenţia consumatorilor finali să întrebe dacă sunt din celuloză sau din celuloză care a fost deja colectată din maculatură sau alte deşeuri prelucrare. Această riglă este din lemn. Lemnul îmbibă foarte bine salivă şi respectiv este un bun transmiţător a metalelor grele dacă persistă”, a mai spus Serghei Lelic.

Iar dacă alegeţi un ghiozdan, optaţi că el să fie uşor şi analizaţi materialul din care este confecţionat.

„Este foarte important de a se potrivi foarte spatele copilului, de a nu fi prea mare, pentru a depune o sarcină pe coloana vertebrală a copiilor sau atunci când efectele de marketing spun că sunt ortopedice să fim foarte prudenţi şi să verificăm”, a declarat Serghei Lelic.

Părinţii spun că ţin cont mai mult de costul rechizitelor, decât de calitatea lor.

„Alegem şi noi care sunt mai originale, mai bune care firmă e mai bună, aici sunt multe, avem de unde alege”, a spus o femeie.

„De ani de zile toţi ştiu care sunt şi de la ce firme trebuie de procurat. Ne stăruim să fie de aceiaşi materie că să nu provoace careva dificultăţi la copil”, a menţionat o vânzătoare.

Potrivit specialiştilor, cele mai multe chimicale se găsesc în carioci, lipici, şi în plastilină cu arome sintetice. Acestea pot provoca dureri de cap, ameţeli şi dificultăţi la concentrare. În cazul procurării hainelor, ghiozdanelor sau vopselelor, consumatorii sunt îndemnaţi să solicite de la comercianţi avizul sanitar, care va asigura un minim de credibilitate că aceste produse sunt sigure.

Comentarii