Ştiri

Sursa imaginii: protv.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

09 Dec. 2019 / 16:49

Republica Moldova - locul 107 conform Indicelui Dezvoltării Umane

Republica Moldova se poziţionează pe locul 107 din 189 de state şi teritorii conform Indicelui Dezvoltării Umane (IDU), care măsoară progresul naţional în sănătate, educaţie şi venituri. Acesta este publicat anual de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în rapoartele privind dezvoltarea umană, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Raportul privind dezvoltarea umană pentru 2019 arată că valoarea indicelui dezvoltării umane pentru Republica Moldova în 2018 a fost de 0,711, ceea ce plasează ţara în categoria de dezvoltare umană înaltă. Din regiunea Europei şi Asiei Centrale, statele mai apropiate de Moldova în ceea ce priveşte Indicele Dezvoltării Umane 2018 şi mărimea populaţiei sunt Turkmenistan şi Uzbekistan.

Moldova a pierdut 10,4% din progresul de dezvoltare umană din cauza inegalităţilor persistente. Amploarea deprivării în Moldova este de 37,4%, ceea ce reprezintă scorul deprivării medii a populaţiei, care este într-o sărăcie multidimensională.

Sărăcia monetară reflectă doar un unghi al problemei. Numărul persoanelor afectate de sărăcie multidimensională în ţara noastră este cu 0,8 puncte procentuale mai mare decât al celor expuse sărăciei monetare. Astfel, persoanele care trăiesc peste pragul sărăciei monetare ar putea suferi de deprivări multiple în sănătate, educaţie şi nivel de trai.

În Republica Moldova, în cadrul unui proiect ONU implementat în parteneriat cu Biroul Naţional de Statistică, PNUD elaborează un indice al sărăciei multidimensionale, care va fi disponibil la începutul anului 2020.

Comentarii