Ştiri

Sursa imaginii: moldovenii.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

20 Feb. 2019 / 19:05

Republica Moldova se confruntă cu un şir de probleme de mediu, concluzii

La nivel global anual, aproape şapte milioane de oameni decedează din cauza aerului poluat, iar în ţările cu venituri mici şi mijlocii 58 la sută dintre bolile diareice sunt cauzate de lipsa accesului la apă de calitate. Republica Moldova, la fel, se confruntă cu un şir de probleme de mediu, precum canalizarea învechită, gestionarea insuficientă a deşeurilor solide, a pădurilor şi practicilor agricole. Despre datele alarmante s-au discutat la un atelier sub-regional, desfăşurat la Chişinău, relatează Mesager.

Pentru a evita o catastrofă ecologică, oamenii au la dispoziţie încă zece ani pentru a îmbunătăţi starea mediului.

„La nivel mondial problema majoră este schimbarea climaterică, generată de mai mulţi factori, dar trebuie să ne gândim la noi, suntem partea care creează această problemă. Am devenit o societate care consumă aceste resurse, dar nu oferă nimic în schimb”, a declarat Wondwosen Asnake, reprezentant ONU pentru mediu.

„Moldova are problemele sale, ne uităm la poluarea aerului, la calitatea apei în râu, în bazinele acvatice, aceleaşi deşeuri de mase plastice. În acelaşi timp, este o ţară agrară, iar practicarea agriculturii intensive presupune utilizarea multor pesticide”, a menţionat Sascha Gabizon, director executiv al Asociaţiei Internaţionale WECF.

Oamenii se arată îngrijoraţi de starea mediului.

„În primul rând deşeurile de care întreaga noastră populaţie nu ţine cont, alta ar fi defrişarea copacilor”. „Natura distrusă, aerul poluat, oamenii aruncă, unii mănâncă seminţe şi prin troleibuz şi pe drum, arată cultura noastră”. „Cred că sunt şi organe abilitate în domeniu, care cred că nu-şi fac lucrul până la capăt, plus şi fiecare din noi trebuie să contribuie la curăţenie”, spun oamenii.

Specialiştii spun că protecţia mediului ar trebui să devină o prioritate la nivel naţional, cât şi internaţional.

„Noi am întreprins câteva măsuri pentru a revedea parcul de autoturisme din oraşe, pentru a trece la maşini hibrid sau cele electrice, dar am înaintat şi nişte restricţii pentru sectorul construcţiilor”, a declarat Nino Janelidze, reprezentant al Ministerului Protecţiei Mediului şi Agriculturii din Georgia.

„Instituţiile de învăţământ, şi şcolile, şi universităţile, şi colegiile ar trebui în curriculum să includă şi subiecte ce vizează dezvoltarea durabilă, fiecare din noi să personalizeze aceste lucruri, să înţeleagă că toate mişcările în societate încep de la noi”, a precizat Valentina Bodrug-Lungu, preşedinta Cender-Centru.

„Timp de trei zile noi am aflat informaţii utile despre problemele mediului şi am creat relaţii de colaborare pentru rezolvarea acestora”, afirmă Anart Taghiyev, reprezentantă a Ministerului Ecologiei şi Resurselor din Azerbaijan. 

Atelierul sub-regional privind interconexiunile dintre mediul înconjurător şi sănătate s-a desfăşurat timp de trei zile.

 

Comentarii