Ştiri

Sursa imaginii: news.click.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

28 Sep. 2020 / 18:00

Republica Moldova, una dintre ţările cu cel mai mare număr de cazuri de rabie

Republica Moldova este una dintre ţările cu cel mai mare număr de cazuri de rabie din Europa. Peste 60 de cazuri de infecţie au fost înregistrate pe teritoriul ţării noastre de la începutul acestui an. Pentru a eradica această boală mortală, autorităţile au elaborat un şir de acţiuni de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, din care face parte şi Programul de supraveghere, control şi eradicare a rabiei la vulpi, care beneficiază de cofinanţare din partea Uniunii Europene (UE), relatează Mesager.

Potrivit specialiştilor, rabia sau turbarea este o boală provocată de un virus neurotrop care atacă sistemul nervos, creierul şi măduva spinării la animale, dar şi la oameni. Virusul este transmis prin salivă. Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor de animale sălbatice, dar şi domestice infectate. Rabia este aproape întotdeauna fatală.

„Din animalele agricole se întâlneşte la bovine, acestea pasc în apropiere de fâşiile forestiere, aici incidenţa rabiei este mai mare, provocată prin muşcătură de către vulpi”, a declarat directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Vladislav Cotici.

Vulpea reprezintă principala sursă naturală a rabiei în Republica Moldova. Pentru a preveni infecţiile cu virusul mortal, ANSA derulează anul acesta, în premieră pentru Republica Moldova, campania de vaccinare antirabică a vulpilor. Acest program este cofinanţat de UE şi sprijinit de România.

Pentru 2020, statul a alocat în acest scop 18 milioane de lei. Aproape 70% din această sumă urmează să fie rambursată de UE. Vaccinarea animalelor de companie este o metodă extrem de eficienta de combatere a rabiei, spun specialiştii. Potrivit ANSA, anul acesta au fost deja vaccinaţi peste 700 de mii de câini şi pisici. Autorităţile au alocat peste cinci milioane de lei pentru aceste vaccinuri. Majoritatea celor care au acasă un câine spun că îşi vaccinează patrupedul cu regularitate.

În fiecare an, aproximativ 5.000 de moldoveni sunt muşcaţi de animale. Anul trecut, un copil de 11 ani din municipiul Chişinău, fiind diagnosticat cu rabie, a decedat.

Comentarii