Ştiri

Sursa imaginii: altarulcredintei.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

12 Iul. 2019 / 09:31

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel: Ultima zi a postului

Creştinii ortodocşi de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ultima zi a postului. În bisericile din ţară sunt oficiate servicii divine. Sfinţii sunt consideraţi ocrotitori ai oamenilor aflaţi în detenţie.

Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica până în Babilon şi în ultima parte a vieţii, la Roma. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie. Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare şi a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.

Postul Sfinţilor Apostoli, care preceda sărbătoarea comuna a Sfinţilor Apostoli Petru si Pavel este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante. Totodată, prin ţinerea acestui post se cinstesc darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli la Cincizecime, de aceea, in vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii, scrie actualitateaortodoxa.com. În ultima zi a postului se face dezlegare la peşte.

În Moldova peste 30 de mii de bărbaţi se numesc Petru iar alţi 20 de mii poartă numele Pavel.

Comentarii