Ştiri

Sursa imaginii: tv8.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

03 Dec. 2019 / 10:29

Şedinţa CSM, amânată din lipsă de cvorum

Şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată din nou din lipsă de cvorum. La întrunirea de astăzi s-au prezentat şapte din cei 11 membri, printre aceştia fiind şi noul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Şedinţa nu a avut loc din lipsă de cvorum, însă având în vedere că la prima şedinţă a fost prezent procurorul general, am discutat perspectiva evaluării sistemului judecătoresc, reforma sistemului judecătoresc şi de situaţia în care ne aflăm în prezent”, a declarat Dorel Musteaţă, preşedintele interimar al CSM, citat de Moldova 1.

De la şedinţă a lipsit şi ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi. Solicitat de TV8, el a spus că nu boicotează intenţionat şedinţele Consiliului Superior al Magistraturii, dar apar situaţii de urgenţă din cauza cărora nu poate participa la întruniri.

„Săptămâna trecută a avut loc un incident legat de automutilarea unui deţinut. Despre acest caz am aflat azi dimineaţa şi am avut o şedinţă urgentă la temă care a durat aproximativ până la 09:20. Am încercat să iau legătura cu un reprezentant CSM pentru a-l informa că mă reţin, dar nu mi-a răspuns la apel”, a declarat Fadei Nagacevschi.

De altă parte, ex-ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a scris într-o postare pe facebook că „şedinţa CSM este fără cvorum din cauza Ministrului Justiţiei care torpilează din nou şedinţa”, susţine Olesea Stamate.

„Acum când trebuie să-l protejeze pe Sternioală (probabil şi alţi prieteni din sistem), cînd trebuie să ducă încet încet situaţia spre o nouă adunare a judecătorilor, ca să poată trage sfori sa fie aleşi alţi judecători, mai obedienţi, în CSM, el se face ca plouă. Care Comisia de la Veneţia? Care independeţa a justiţiei şi ale organelor de autoadministrare?”, se mai arată în mesajul fostei ministre a justiţiei.
Întrebat de jurnalişti, cum ar putea fi depăşit blocajul activităţii CSM, Procurorul General Alexandr Stoianoglo, a menţionat că blocajul  poate fi depăşit în cadrul unor consultări cu preşedintele Igor Dodon şi spikerul Parlamentului Zinaida Greceanîi.

Pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi erau incluse 32 de subiecte. Printre acestea se numără demersul fostului procuror general interimar Dumitru Robu referitor la eliberarea acordului la reţinere, aducere silită, percheziţie şi arestare a unui judecător, dar şi cererea de demisie a judecătorului Xenofon Ulianovschi de la Curtea de Apel Chişinău.

CSM nu reuşeşte să se convoace în şedinţă deja de o lună.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Astăzi este marcată Ziua Nistrului

Ştiri / Social

31 Mai 2020 / 11:55

Astăzi este marcată Ziua Nistrului

Un nou protest al veteranilor de război

Ştiri / Social

31 Mai 2020 / 11:29

Un nou protest al veteranilor de război

COVID-19 continuă să facă victime în întreaga lume

Ştiri / Internaţional

31 Mai 2020 / 10:42

COVID-19 continuă să facă victime în întreaga lume

Importul de hrişcă va fi reluat în iulie

Ştiri / Social

31 Mai 2020 / 09:04

Importul de hrişcă va fi reluat în iulie

Vezi arhiva