Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

19 Aug. 2019 / 09:34

Şedinţa Curţii Constituţionale în noua componenţă

Cei şase judecători constituţionali care şi-au început exercitarea mandatelor la sfârşitul săptămânii trecute, după depunerea jurământului, se vor întruni astăzi pentru a alege preşedintele Curţii Constituţionale, relatează Radio Moldova Actualităţi cu referire la Radio Chişinău.

Potrivit legii cu privire la Curtea Constituţională, preşedintele instanţei este ales prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor. În cazul în care nimeni nu obţine majoritatea, se organizează un al doilea tur, iar preşedinte este ales judecătorul cu cele mai multe voturi. În situaţia în care doi candidaţi obţin acelaşi număr de voturi, preşedintele este ales prin tragere la sorţi.

Amintim că noii membri ai Curţii sunt Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan din partea Legislativului, Liuba Şova şi Nicolae Roşca, numiţi de către Guvern, Eduard Ababei şi Serghei Ţurcan din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

Foştii membri ai Curţii şi-au dat demisia în contextul deciziilor scandaloase de la începutul lunii iunie care au condus la o dualitate de putere în Republica Moldova timp de aproximativ o săptămână.

Comentarii