Ştiri

Sursa imaginii: sputnik.md

Postat de: admin

Ştiri / Social

09 Dec. 2019 / 10:55

Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, suspendat din funcţie

Viorel Morari nu va mai exercita funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie, cel puţin pentru o lună. Acesta a fost delegat astăzi în funcţia de procuror în direcţia juridică a Procuraturii Generale. De asemenea, lui Dorin Compan i s-a sistat delegarea în funcţia de şef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, el revenind în funcţia anterioară de procuror în Procuratura Anticorupţie. Se întâmplă după ce în această dimineaţă a fost dispusă efectuarea unui control la Procuratura Anticorupţie, relatează Moldova 1.

Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, „obiectivele controalelor constau în verificarea şi evaluarea activităţii acestor două unităţi specializate ale Procuraturii pe toate dimensiunile de competenţă, conform unor indicatori concreţi, pentru perioada 2016 şi până prezent". Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur a declarat că referitor la persoanele care vor asigura interimatul acestor instituţii, procurorul general va decide pe parcursul zilei de azi.

Ulterior, într-un comunicat de presă emis de Procuratura Generală, se menţionează că obiectivele controalelor constau în verificarea şi evaluarea activităţii acestor două unităţi specializate pe toate domeniile de competenţă, conform unor indicatori concreţi, pentru perioada 2016 şi până prezent. Începând cu 10 decembrie, Viorel Morari va fi delegat la Procuratura Generală pe termen de o lună, iar Dorin Compan va reveni în funcţia sa de procuror în Procuratura Anticorupţie, relatează Mesager.    

Dorin Compan a declarat pentru Moldova 1 că nu vrea să comenteze delegarea sa în funcţia deţinută anterior şi că se va conforma deciziei procurorului general.

La rândul său, Viorel Morari consideră însă că decizia procurorului general este ilegală. El a spus că ordinul de delegare şi dispoziţia privind efectuarea controlului activităţii Procuraturii Anticorupţie au fost contestate în judecată, pe motiv că ar contraveni Codului Administrativ art. 54 al. 1 din Legea la Procuratură şi art. 5 al. 4 din Legea cu privire la procuraturile specializate.   

„Este o decizie iIegală. Ordinul de delegare şi dispoziţia privind efectuarea controlului activităţii Procuraturii Anticorupţie au fost contestate în judecată, deoarece contravin Codului Administrativ, art. 54, al. 1 din Legea cu privire la Procuratură şi art. 5, al. 4 din Legea cu privire la procuraturile specializate”, a menţionat Viorel Morari.

Într-un comentariu public, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, susţine că, dacă anterior a avut rezerve faţă de revenirea lui Viorel Morari în funcţie, în prezent constată că Procuratura Anticorupţie a avansat cu investigaţiile pe mai multe dosare de rezonanţă. Totuşi, Litvinenco spune că, dacă transferul lui Morari are legătură cu iniţierea de către Procuratura Anticorupţie a investigaţiei privind finanţarea PSRM, atunci noul procuror general păşeşte cu stângul în funcţia sa, pentru că este clar că deciziile acestuia sunt motivate politic.

Amintim că acum trei zile procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că va iniţia o anchetă internă pe numele şefului Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora Morari ar deţine afaceri de milioane în satul său de baştină, Ţaul, din raionul Donduşeni.

 

Comentarii