Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

02 Aug. 2020 / 19:00

Serviciile destinate copiilor cu autism, acoperite de asigurarea medicală obligatorie

Autismul începe să devină un diagnostic de care auzim tot mai des, iar în Moldova este tot mai greu să ai un copil deosebit - o spun părinţii micuţilor diagnosticaţi cu această afecţiune. Se ştie însă că, în autism, terapia complexă este singura şansă spre o recuperare parţială, iar cu tratament potrivit, unii copii ajung să se recupereze aproape în totalitate. De acum încolo, serviciile de diagnoză şi terapie vor fi mai aproape de copiii care suferă de autism, asta pentru că, în premieră, acestea vor fi acoperite de asigurarea medicală obligatorie, relatează Moldova 1.

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a semnat pentru 2020 un contract în valoare de circa 500 de mii de lei cu Asociaţia Obştească „SOS Autism”.

Atunci când Alexandru avea un an şi jumătate, mama lui, Natalia Iacub, a observat că băieţelul întâmpină anumite dificultăţi în dezvoltare. A urmat o perioadă de investigaţii, ca într-un final, el să fie diagnosticat cu autism. Acum Alexandru are zece ani, iar Natalia este fericită că după o muncă enormă se văd şi rezultatele. Din specialist în administraţie publică, Natalia a devenit psihopedagog special. Şi asta pentru că, diagnoza lui Alexandru a determinat-o să se reprofileze. Costurile de întreţinere a unui copil cu autism sunt foarte mari, spune femeia. Şi asta pentru că persoanele cu autism au nevoie de terapie practic toată viaţa.

Centrul Social „SOS Autism” este frecventat de 55 de familii care au copii cu autism. Datorită contractului semnat cu CNAM, asociaţia va începe să presteze prin poliţa de asigurare medicală serviciul de diagnoză privind autismul pentru toţi copiii din ţară.

„Am reuşit să accesăm fondurile CNAM şi ne propunem să prestăm gratuit serviciul de diagnostic pe care îl oferim noi la centru. Este vorba despre testul recunoscut internaţional care se numeşte ADOS. Plus la asta ne dorim foarte mult să prestăm servicii gratuite de logopedie şi kinetoterapie şi desigur terapie comportamentală pe măsura posibilităţilor”, a declarat directoarea Centrului „SOS Autism”, Olga Guzun.

Odată ce Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, împreună cu Asociaţia Social „SOS Autism”, a definitivat cadrul legal, după o muncă de trei ani, fondurile CNAM în valoare de 500 de mii de lei au putut fi accesate.

„Sarcina noastră este cum să facem ca accesul la servicii destinate acestor copii să fie realizat. De aceea, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, în acest an, împreună cu Asociaţia „SOS Autism”, am găsit o formulă de colaborare, pentru a oferi acestor copii dreptul şi accesul la anumite investigaţii şi servicii, teste pestru diagnostic. Serviciile prestate de specialişti care au pregătirea necesară vor fi oferite din contul CNAM”, a spus directoarea CNAM, Valentina Buliga.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, în 2019, în Republica Moldova, aproximativ 1 200 de copii sufereau de autism.

Comentarii