Ştiri

Sursa imaginii: odoras.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

20 Iul. 2019 / 17:15

Sezonul alergiei la ambrozie revine, iar cu el - problema distrugerii acestei plante

Sezonul alergiei la ambrozie revine, iar cu el - problema distrugerii acestei plante. Oamenii se plâng că simptomele au început deja să se simtă. Pentru a remedia situaţia, autorităţile din sănătate şi autorităţile publice au decis să-şi unească eforturile pentru combaterea plantei, relatează Mesager.

Ambrozia a fost depistată în 5 localităţi din mun. Soroca. Astfel, specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor au atenţionat primăriile din regiune să intervină.

„Am fost preîntâmpinaţi referitor la pericolul care îl poartă ambrozia, împreună cu consilierii am luat careva măsuri, am lichidat planta care a fost crescută în regiunea primăriei, pe drumurile satului. Cetăţenii au fost preîntâmpinaţi despre pericolul care îl poartă planta”, a declarat secretarul primăriei din Holoşniţa Elizaveta Coştiuc

„Au fost pregătite pliante unde au fost repartizate în toate primăriile raionului. Primăriile în care au fost găsite ambrozia au fost în primul rând atacaţi. A după ce am făcut prescripţii, am venit a doua oară şi ambrozia în majoritatea locurilor a fost tăiată manual”, a declarat şeful adjunct al ANS, Soroca, Valeriu Spoială.

Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco a emis un ordin prin care obligă instituţiile medicale şi autorităţile publice locale să îşi unească eforturile în combaterea ambroziei.

„Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică atenţionează şi sensibilizează autorităţile publice locale şi desigur prin intermediul consiliilor teritoriale, cât de important este de a mobiliza chiar şi comunitatea. Aici trebuie să fie implicat desigur şi Inspectoratul Mediului şi Agenţia Naţională de Siguranţă a Alimentelor”, a declarat medicul ANSP, Lilia Plămădeală.

Oamenii se plâng că simptomele au început deja să se simtă.

„Singură am alergie acum pe timpul acesta, am băut pastile să mă simt mai bine. Sincer nuştiu de la ce plantă, dar posibil şi de la ambrozie”, „Să creeze o comisie de lucru sau Spaţiile Verzi care sunt responsabile anume de spaţiul verde să se ocupe de nimicirea acestei plante”, „Am auzit de astfel de plantă. Însă nu cunoşteam că este foarte periculoasă pentru sănătate, mai ales că eu nu am probleme cu alergia”, „Există aşa plantă cu floarea galbenă şi provoacă alergie destul de serioasă. Să o stropească cu diferite erbicide unde ea creşte”, au declarat oamenii.

Ambrozia creşte pe marginea drumurilor, prin culturi de trifoi şi locuri lăsate în paragină. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii oamenilor. Persoanele alergice trebuie să evite sau să reducă timpul plimbărilor în parc sau pădure, să se spele frecvent pe faţă şi mâini, să-şi schimbe hainele de la plimbare, să poarte măşti la necesitate. Iar în caz de agravare a stării de sănătate, să se adreseze de urgenţă după asistenţă medicală. Anterior, Parlamentul a aprobat un proiect de lege care prevedea amenzi între 1500 şi 6 mii de lei pentru deţinătorii de terenuri care nu nimicesc plantele.

 

 

Comentarii