Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

24 Apr. 2019 / 19:46

Simpozionul de Heraldică: Noile realizări ale cercetătorilor în domeniu

Noile realizări ale cercetătorilor în domeniul Heraldicii şi Simbolurilor de Stat ale Republicii Moldova, rolul lor în viaţa cotidiană au fost discutate la cea de-a XII-a ediţie a Simpozionului de Heraldică. Evenimentul, organizat de Societatea „Paul Gore”, Comisia Naţională de Heraldică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova şi Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, se desfăşoară tradiţional în preajma Zilei Drapelului de Stat pe care o vom marca în 27 aprilie, relatează Mesager.

De la primele ediţii ale simpozioanelor de Heraldică şi până acum, cercetătorii continuă să descopere din negura istoriei cele mai vechi simboluri, însemne heraldice care reprezentă istoria vizuală a locului.

„Partea istorică este cea pe care ne-o dorim foarte mult şi este cel mai greu de cercetat, dar, prin tradiţie, prezentăm şi ultimele realizări în domeniul simbolisticii naţionale şi, în cazul de faţă, vor fi prezentate nişte steme urbane aprobate anul trecut, în înregistrate oficial în Republica Moldova”, a menţionat Silviu Tabac, heraldist.

„De altfel, domnul Tabac a scris o carte în care este cuprinsă toată Moldova aşa încât oricine, din orice colţ de ţară poate cunoaşte doar privind stema - istoria acelui loc, o lucrare care nu există la noi în România, din acest punct de vedere efortul Societăţii „Paul Gore” este lăudabil”, a menţionat Lucian-Valeriu Lefter, doctor în istorie, România.

În contextul simbolurilor se înscriu şi plumburile comerciale descoperite pe teritoriul Republicii Moldova şi la care s-a referit Ana Boldureanu

„Aceste plumburi comerciale reprezentau nişte sigilii din plumb, care erau ataşate în epoca medievală baloturilor de stofe care erau importate, ele demonstrează relaţiile comerciale pe care le-a avut Moldova pe parcursul Evului Mediu şi până în epoca modernă”, a spus Ana Boldureanu, doctor în Istorie.

Corneliu Popovici, preşedintele Comisiei Naţionale de Heraldică s-a referit la necesitatea instruirii specialiştilor în acest domeniu.

„La etapa actuală examinăm posibilitatea, am numit-o aşa - liberalizării sistemului în ceea ce priveşte simbolistica de Stat a Republicii Moldova, racordarea acestui cadru la standardele occidentale deoarece sunt foarte multe pretenţii în ceea ce priveşte utilizarea incorectă a simbolurilor de Stat”, a spus Corneliu Popovici.

Cele mai valoroase comunicări despre moştenirea istorică heraldică şi despre completarea acesteia cu simbolurile contemporane elaborate de specialişti vor fi publicate în revista de specialitate „Heraldica Moldaviae”.

Comentarii