Ştiri

Sursa imaginii: tvrmoldova.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

21 Ian. 2020 / 11:32

Situaţia criminogenă din ţară, discutată la Consiliul Suprem de Securitate

Situaţia criminogenă din ţară, în special, crimele grave comise în ultima perioadă a constituit unul din cele patru subiecte discutate de membrii Consiliului Suprem de Securitate. La finele şedinţei, preşedintele Igor Dodon a reiterat necesitatea întăririi instituţiei poliţistului de sector.

„Noi suntem foarte îngrijoraţi de crimele de rezonanţă care au loc în ultimul timp. Noi putem în fiecare zi să schimbăm miniştrii şi prim-miniştrii, dar situaţia nu se schimbă. Trebuie să vedem care este cauza. Asta este rezultatul a câţiva zeci de ani de situaţie din Republica Moldova. Asta este rezultatul a ultimii zeci de ani de reforme în Ministerul de Interne. Anterior, poliţişti de sector erau în fiecare sat, acum la un poliţist de sector sunt 10 mii de cetăţeni şi îi revin câteva sate”, a menţionat Igor Dodon.

Un alt subiect de rezonanţă l-a constituit concesionarea Aeroportul Internaţional Chişinău. Igor Dodon a menţionat că autorităţile Republicii Moldova examinează trei opţiuni de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău şi că până în prezent au fost deschise cinci dosare penale pe subiectul concesionării, fiind cercetaţi membrii comisiei, care s-au ocupat de darea în concesiune a aeroportului în detrimentul statului.

„O primă variantă avută în vedere este rezilierea contractului pe motiv că, la încheierea acestuia cu „Avia Invest”, membrii comisiei guvernamentale nu au respectat interesele Republicii Moldova. Există câteva dosare penale intentate împotriva membrilor comisiei. A doua abordare presupune rezilierea contractului din considerentul că „Avia Invest” nu şi-a respectat angajamentele investiţionale asumate. A treia cale de reziliere a contractului ar presupune contestarea condiţiilor preferenţiale acordate „Avia Invest” – monopolul şi taxa de 9 euro per pasager”, a menţionat Dodon.

Celelalte două chestiuni discutate la CSS au vizat privatizarea AIR Moldova şi migraţia.

Comentarii