Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

24 Sep. 2020 / 18:00

Soluţii de sprijin pentru părinţii care lucrează

Nouă din zece femei care au copii până la trei ani nu sunt angajate în câmpul muncii. Deşi taţii au şi ei posibilitatea să benificieze de concediul de îngrijire a copilului, femeile investesc de trei ori mai mult timp pentru lucrul casnic şi cel de îngrijire decât bărbaţii. Din acest motiv scade natalitatea, iar femeile nu pot să avanseze în carieră. Sunt datele unui sondaj efectuat la iniţiativa Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), care în parteneriat cu Agentia Austriacă pentru Dezvoltare şi Camera de Comerţi şi Industrie vine cu soluţii alternative de sprijin al părinţilor care lucrează, relatează Mesager.

„Din păcate, consecinţele crizei economice şi pandemia au făcut ca activităţile făcute de femei să nu fie plătite. Femeile au mai multe responsabilităţi casnice: îngrijesc şi copiii, şi vârstnicii, fiindu-le afectată cariera. Femeile sunt stresate, le este afectată sănătatea, iar toţi aceşti factori contribuie la scăderea ratei fertilităţii, astfel afectând şi demografia”, a declarat Nigina Abaszada, reprezentantă UNFPA în Moldova.

Proiectul regional al UNFPA vine cu soluţii alternative în sprijinul părinţilor la locul de muncă prin politici favorabile familiei şi prin cooptarea bussinesului în implementarea acestor politici.

Şi Guvernul a întreprins mai multe măsuri ce ţin de modificarea legislaţiei muncii şi asigurările sociale, prietenoase familiei.

„Anul curent a fost modificat Codul muncii, astfel încât a fost posibilă reglementarea muncii la distanţă. A fost introdus în articolul 9 ceea ce ţine de regimul flexibil de muncă, lucrătorul împreună cu angajatorul pot decide asupra acestui regim, care este diferit de cel în cadrul unităţii. În partea ce ţine de concediile de îngrijire a copilului până la vârsta de trei ani au intervenit modificări în achitarea acestei indemnizaţii. Ea poate fi achitată până la doi ani cu un procent mai ridicat sau până la trei aşa cum este clasic”, susţine secretara de stat a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale Nelea Rusu.

„În cadrul acestui proiect ne propunem să le ajutăm prin îndrumări, prin sprijin, prin consultanţă, prin instruire, astfel încât să creeze condiţii pentru implemenarea celor mai bune practici în domeniul genului şi familiei”, a precizat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Sergiu Harea.

Proiectul ce oferă mai multe oportunităţi prietenoase familiei va fi implementat timp de doi ani.

Comentarii