Ştiri

Sursa imaginii: evenimentul.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

20 Sep. 2020 / 19:28

Strada 31 August din capitală va fi renovată

Una dintre cele mai deteriorate artere din Chişinău va fi renovată integral. Este vorba de strada 31 August 1989, care va include şi un coridor verde pentru biciclişti şi pietoni. Evenimentul de prezentare a conceptului de renovare a străzii a fost organizat în cadrul iniţiativei „Săptămâna europeană a mobilităţii”, desfăşurată în perioada 16-22 septembrie şi care promovează formele alternative de transport ecologic. Potrivit autorităţilor municipale, va fi lărgit carosabilul, instalat mobilier urban nou, iar trotuarul urmează a fi pavat, relatează Moldova 1.

Oamenii spun că, în prezent, strada 31 August 1989 arată ca după război şi are nevoie urgentă de renovare. Ei speră că odată cu lucrările de modernizare va fi rezolvată şi problema maşinilor parcate neregulamentar.

Iar bicicliştii spun că astfel oraşul va deveni mai sigur pentru ei, pentru că, potrivit lor, mulţi şoferi nu îi observă în trafic şi nu le acordă prioritate.

Conceptul prevede ca pe strada 31 August 1989 să fie create două benzi pe ambele părţi ale trotuarelor, iar partea carosabilă să devină mai îngustă formând două benzi de circulaţie. Parcarea va fi permisă doar în locurile special amenajate şi va fi contra cost.

„Credem că această stradă are un potenţial major pentru pietoni şi biciclişti, de aceea am reorganizat acest proiect. Am decis să fie un coridor verde, ca să unească două parcuri, Parcul Valea Trandafirilor şi Parcul Dendrarium şi deja în combinaţie cu strada Puşkin şi strada Bănulescu-Bodoni să unească şi cu Valeea Morilor”, a declarat Victor Chironda, viceprimar al capitalei.  

„Vrem ca la Chişinău să apară cât mai multe spaţii unde ar putea cât mai sigur oamenii să practice atât din punct de vedere sportiv, dar şi a deplasării la serviciu sau în timpul liber, bicicleta, trotineta, rolele, orice care le-ar permite să fie în aer liber, să ducă un mod sănătos de viaţă”, a menţionat primarul Ion Ceban.

Renovarea străzii 31 August va fi realizată în cadrul proiectului „Chişinău-Drumuri Urbane”, finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii şi Fondului Special de Energie Verde al BERD.  Artera renovată urmează a fi dată în exploatare în toamna anului 2021.

Comentarii