Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

22 Feb. 2020 / 17:03

Studenţii care cumpără tezele de licenţă, riscă să fie exmatriculaţi

Tezele de licenţă cumpărate pe internet au devenit un fenomen. Astfel, cu trei - patru luni înainte ca studenţii să-şi prezinte lucrările, pe reţelele de socializare şi nu numai sunt tot mai multe anunţuri despre vânzarea acestor lucrări. Respectiv, cu câteva sute de euro oricine poate obţine o teză gata scrisă, dar şi ajustată la cerinţele anumitor instituţii de învăţământ superior. Universităţile din ţară însă încearcă să prevină aceste afacerile ilegale, transmite Moldova 1

Pentru a afla cât costă o teză de licenţă scrisă în câteva săptămâni, echipa Moldova 1 a contactat câţiva ofertanţi. 

În Moldova, scrierea tezelor de licenţă contra cost nu se pedepseşte prin lege. 

 „Găsim în reţeaua de internet o mulţime de anunţuri care ne informează că prestează servicii de eleboararea tezelor de licenţă şi masterat. Instituţiile statului pot foarte uşor să le depisteze ca şi adrese nu doar electornice, dar şi juridice prin care să fie identificate aceste persoane. Sunt posibilităţi de a stopa acest fenomen”, a menţionat Grigore Belosteicinic, rector ASEM.

În lupta cu tezele plagiate sau cumpărate, universităţile din ţară elaborează softuri anti-plagiat. Universitatea Tehnică din Moldova de trei ani deţine un astfel de program modern.

 „Este un sistem care foarte rapid poate să verifice similitudinea mai multor lucrări între ele. De când am implementat acest sistem au fost identificate foarte puţine teze cu o similitudine între ele, fiindcă sunt totuşi proiecte tehnice şi e mai complicat să le plagiezi. Anul trecut din susţinere am avut cred că 11 teze cu o similitudine mai mare cu 20 la sută”, a declarat Dinu Ţurcanu, prorector UTM.

Şi la Academia de Studii Economice din Moldova, există un sistem cu ajutorul căruia sunt verificate lucrările de licenţă sau master ale studenţilor.

 „Scopul principal al sistemului dat este de a preveni situaţia de plagiat, de a educa persoana ce trebuie să facă ca să nu ajungă la situaţia de plagiat şi că trebuie să lucreze la acest material pentru a-l aduce la normele existente”, a spus Constantin Sclifos, programator principal ASEM.

Majoritatea studenţilor spun că aleg să-şi scrie singuri tezele de licenţă sau master.

„ Vreau să fac totul cu puterile mele şi nu aş apela niciodată la aşa companii”; „Cred că este o încălcare a legii, un furt intelectual şi nu cred că este un fenomen care trebuie de promovat în societate, fiecare student trebuie să scrie teza de sine stătător”; „Am văzut profiluri pe diferite reţele de socializare, unde se menţionează că scriu teza contra plată. Cred că ei fac copy paste din ceea ce găsesc pe internet şi nu văd rostul”, spun studenţii.

Studenţii prinşi cu astfel de lucrări cumpărate riscă să fie exmatriculaţi.

Comentarii