Ştiri

Sursa imaginii: basarabia.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

10 Dec. 2019 / 19:45

Studenţii facultăţilor de drept din ţară au simulat un proces jurisdicţional

Au simulat un proces jurisdicţional pentru a înţelege mai bine actul de justiţie. Este vorba despre mai mulţi studenţi ai facultăţilor de drept din ţară. Viitorii jurişti au analizat o sesizare la Curtea Constituţională privind autonomia financiară a instanţelor de judecată. Tinerii au discutat cu specialiştii din domeniu despre asigurarea independenţei justiţiei.

„Pentru noi studenţi este important de a cunoaşte despre independenţa justiţiei pentru a creşte o generaţie lucidă, integră şi pentru a fi desinestătători pentru a lua decizii”, a declarat studenta Cătălina Procopii.

„Pe parcursul anilor constituţionalismul, Constituţia s-au dezvoltat, astăzi în constituţia Republica Moldova se conţin aceste drepturi şi libertăţi şi studenţii trebuie să le însuşească definitiv încă de pe băncile universităţii”, a declarat fostul preşedinte al CCM, Victor Puşcas.

„Declaraţia universală a drepturilor omului nu este mai puţin importantă astăzi decât ziua când a fost adoptată la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite”, a spus rectorul universităţii, Iurie Sedleţchi.

Judecătorii le-au explicat studenţilor principiile unui proces echitabil.

„Independenţa puterii judecătoreşti nu este un privilegiu al judecătorilor, ba din contra este un drept al nostru al tuturor cetăţenilor. Cel mai important pentru un cetăţean al ţării este ca noi să ne simţim protejaţi de instituţiile statului”, a declarat judecătorul CCM, Domnica Manole.

„Garanţia funcţionării independente a sistemului judecătoresc în Republica Moldova nu doar se acordă, se recunoaşte printr-un act, această garanţie trebuie apărată prin diverse atitudini ca cineva să nu intervină în actul de justiţie”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Justiţiei, Eduard Serbenco.

Ziua mondială a drepturilor omului este marcată anual din 10 decembrie 1948, ziua când ONU a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

 

Comentarii