Ştiri

Sursa imaginii: dw.com

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

14 Aug. 2020 / 19:50

Studiu: 80% dintre moldoveni sunt de acord să poarte măşti în spaţiile publice închise

În Republica Moldova, 80% dintre cetăţeni sunt de acord să poarte măştile în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport şi în magazine. Asta arată rezultatele unui studiu prezentat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. O altă realitate descoperită de sondaj arată că populaţia, deşi are cunoştinţe cu privire la prevenirea COVID-19, le aplică mai puţin, în special distanţa socială, relatează Mesager.

Cei mai mulţi cetăţeni cred că restricţiile nu au fost ridicate prea devreme, iar aproape două treimi susţin că vor continua să respecte măsurile de prevenire.

Astfel, 33% dintre respondenţi cred că este posibil să se infecteze cu COVID-19 şi consideră acest lucru grav. 23% spun că nu ar fi grav, iar 61% spun că virusul nu este periculos.

90% dintre respondenţi cunosc măsurile de protecţie, dar nu le prea respectă în vizitele la rude şi la evenimentele sociale. Este vorba în special de distanţarea fizică.

De asemenea, nivelul cunoştinţelor este mai redus privind măsurile de autoizolare, purtarea măştii şi dezinfectarea telefonului mobil.

În perioada de carantină, 86% dintre respondenţi spun că au cumpărat materiale de protecţie sanitară, 12% nici nu au avut de gând să facă acest lucru. 72% au evitat persoanele de la care ar putea să se infecteze. Totodată, 17% au mâncat mai multă mâncare nesănătoasă şi 8% au consumat mai mult alcool decât de obicei.

Sondajul a fost efectuat în perioada 10-17 iulie, pe un eşantion de 1 005 persoane, din 411 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu excepţia regiunii transnistrene. Eroarea maximă este de + - 3%. Studiul a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi al Biroului Regional OMS pentru Europa.

Comentarii