Ştiri

Sursa imaginii: stopfals.md

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Social

12 Aug. 2020 / 20:42

Studiu: Informaţia falsă ucide la propriu

Dezinformarea poate fi fatală. Acest fapt a fost demonstrat de un studiu publicat în American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. Sute de oameni au decedat, iar alte câteva mii au avut nevoie de asistenţă medicală din cauza zvonurilor, stigmatizării şi teoriilor conspiraţiei, informează Mesager.

Studiul a fost realizat de o echipă formată din oameni de ştiinţă din mai multe ţări, inclusiv Australia, Japonia şi Thailanda.
 
Aceştia au reuşit să identifice peste 2.300 de surse în 25 de limbi din 87 de ţări cu informaţii despre pandemie. Autorii studiului au descoperit că aproximativ 82 la sută dintre aceste platforme difuzează informaţii false despre tratament şi măsuri de protecţie. 

Respectiv, potrivit cercetării, aproximativ 800 de persoane au murit după ce au urmat sfaturile false şi au consumat substanţe alcoolice foarte concentrate în încercarea de a-şi dezinfecta corpul, iar  5.900 au fost spitalizate după ce au consumat metanol, 60 dintre acestea pierzându-şi ulterior vederea.

 În concluzie, oamenii de ştiinţă au recomandat guvernelor şi organizaţiilor internaţionale să monitorizeze mai bine dezinformarea în mediul online şi să coopereze cu companiile de social media pentru a difuza informaţii corecte.
 

Comentarii