Ştiri

Sursa imaginii: dearwoman.ro

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

21 Ian. 2020 / 19:32

Studiu: Mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces printre femeile din Republica Moldova

Anual, în Republica Moldova sunt înregistrate 350 de cazuri noi de cancer de col uterin. Datele sunt prezentate în contextul în care în perioada 20-27 ianuarie, se desfăşoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces printre femeile din Republica Moldova, după cancerul mamar. Doar în anul 2018, circa 360 de femei au fost depistate cu cancer de col uterin, 160 au decedat de această maladie, iar peste 4 000 sunt la evidenţa medicilor.

Specialiştii recomandă vaccinarea fetelor cu vârsta între nouă şi 14 ani, când majoritatea nu au început încă activitatea sexuală. Unele ţări au început să vaccineze şi băieţii, deoarece vaccinarea previne cancerul genital atât la bărbaţi, cât şi la femei. În Republica Moldova, vaccinarea anti HPV se efectuează fetelor de 9 -10 ani.

Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin poate fi cel mai eficient prevenit prin screening. Un program de screening bine organizat, cu un interval de rechemare de trei-cinci ani, cu un control de calitate şi mecanisme adecvate de supraveghere şi tratament al tuturor femeilor depistate pozitiv la screening, poate reduce atât incidenţa, cât şi mortalitatea şi se pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin.

Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticat la femei, constituind aproape 7% din toate cancerele întâlnite la femei şi al optulea cel mai frecvent cancer la femei în Europa sau 3,3% dintre cancerele feminine. În 2018, aproximativ 311 mii de femei la nivel global au murit de cancer de col uterin, ceea ce reprezintă 7,5% din toate decesele cauzate de cancer.

Comentarii