Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

24 Sep. 2020 / 18:27

Suportul oferit de Rusia agricultorilor ar putea ajunge în curând în Moldova

Câteva zeci de mii de tone de motorină vor fi direcţionate ca suport pentru agricultori. Ajutorul umanitar vine din partea Rusiei, iar modalitatea de transmitere va fi decisă până la sfârşitul acestei săptămâni. Şeful statului, Igor Dodon, a anunţat în cadrul unei ediţii speciale la postul public de televiziune că subiectul va fi abordat în următoarele zile în cadrul unei discuţii cu conducerea de vârf a Federaţiei Ruse, relatează Mesager.

„Câteva zeci de mii de tone de motorină. Discutăm în ce formă să primim acest suport: sub formă de motorină sau de mijloace financiare. Guvernul deja a deschis un cont special pentru suport agricultorilor în condiţii de secetă, aşa cum a fost contul special pentru COVID-19. Pentru noi ar fi mai bine ca acest suport din partea Rusiei să vină în formă bănească. În acest fel va fi transmis mai uşor agricultorilor. Motorina până o aduci, o stochezi, va dura”, a declarat preşedintele ţării.

Între timp, autorităţile caută soluţii pentru diminuarea pierderilor pe care le suportă agricultorii de pe urma secetei. Iniţiativele vor fi adunate într-o strategie naţională de suport pentru fermieri.

„Statul va elabora o strategie naţională complexă de reabilitare a sistemelor de irigare. Evident că tehnologiile sunt mai noi, nu ne putem baza doar pe râurile Nistru şi Prut. Dacă ai o livadă cu irigare superintensivă, aici statul trebuie să vină cu subvenţii, atunci şi profiturile pentru agricultori şi pentru stat vor fi mai mari”, a mai declarat Igor Dodon.

În cadrul aceloraşi discuţii va fi definitivat şi acordul privind asistenţa socială, astfel încât moldovenii care muncesc legal în Federaţia Rusă, la revenirea în patrie, să poată beneficia de pensii.

Comentarii