Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

22 Iun. 2020 / 11:05

Suport acordat de UE în contextul crizei pandemice

Primele loturi de echipamente medicale din partea Uniunii Europene, promise Republicii Moldova în contextul pandemiei de COVID-19, ar putea ajunge în ţară în această săptămână. Asta după ce, în martie, Comisia Europeană a anunţat că va oferi în total 140 milioane de euro ţărilor din Parteneriatul Estic, pentru a le ajuta să facă faţă „nevoilor celor mai urgente”. Anunţul a fost făcut de premierul Ion Chicu după şedinţa de luni a conducerii de vârf a ţării.

„În martie, Uniunea Europeană a anunţat un suport de 30 milioane de euro pentru cele şase state din Parteneriatul Estic. Am înţeles că vor veni primele partide pentru care, bineînţeles, le mulţumim”, a declarat Ion Chicu.

Totodată, prim-ministrul a menţionat că Republica Moldova este de acord cu cele cinci direcţii care au fost discutate la Summit-ul Parteneriatului Estic, desfăşurat în regim online la finele săptămânii trecute.

„Este vorba de dezvoltarea economică, socială, drepturile omului, acele provocări pe care le avem cu schimbările climaterice, pericolele hibride, propagandă. Apropo, din toate păţile suntem expuşi propagandei, nu numai dintr-o parte, aşa cum se consideră. Pentru perioada următoare, UE ne asigură de un suport de cooperare cu aceste şase state”, a spus premierul.

Referindu-se la situaţia bugetară din ţară, Ion Chicu a reiterat că este dificilă, dar satisfăcătoare în condiţiile crizei pandemice. Totuşi, potrivit lui, autorităţile continuă eforturile de identificare a surselor suplimentare de finanţare a deficitului bugetar. În acelaşi timp, el a menţionat că nu există riscul neachitării pensiilor şi salariilor.

 

Comentarii