Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

14 Feb. 2020 / 12:54

Sute de pacienţi cu diabet zaharat operaţi prin tehnologia minim evazivă

Peste 120 de mii de persoane din ţara noastră suferă de diabet zaharat, iar fiecare a nouăzecea persoană decedează din cauza complicaţiilor provocate de aceasta boală. În plus, pacienţii se confruntă cu trauma fizică, dar şi cea psihologică legată de amputarea membrelor. Totuşi, în ultimii ani există un nou procedeu medical, aplicat şi în ţara noastră, precum metoda minim invazivă, cu ajutorul căreia medicii reuşesc păstrarea membrelor. Astfel de operaţii sunt efectuate gratuit pentru pacienţii asiguraţi, la mai multe instituţii medicale din ţară, printre care şi Spitalul clinic municipal „Sfânta Treime", transmite Moldova 1.

Anul trecut, peste 500 de pacienţi cu diabet zaharat au fost operaţi prin noua tehnologie minim invazivă la Spitalul clinic municipal Sfânta Treime.

Maria Dimitrov are 86 de ani. Forma gravă de diabet zaharat de care suferă, crea riscul sa rămână fără un picior. Medicii au făcut tot posibilul pentru a-i salva şi piciorul, dar şi viaţa. „Am vrut să-mi ajute operaţia, să trăiesc 150 de ani şi să înfloresc”, a spus Maria Dimitrov, pacientă.

Şi altă pacientă în vârstă de 81 de ani, care suferă de diabet zaharat, spune ca s-a recuperat foarte rapid dupa operaţie. „Tare bine mă simt. Mi-au salvat viaţa, mi-au salvat degetele nu mi l-au tăiat”, a spus Liza Scutari, pacientă.

Medicii spun că chirurgia minim invazivă presupune intervenţii microscopice, care permit restabilirea fluxului sangvin practic totalmente în membrele afectate.

„Intervenţia constă într-o puncţie micuţă la nivel de arteră, de 0,2- 0,5  mm în diametru, prin intermediul ei se introduce un cateter special şi prin intermediul lui noi introducem dispozitive speciale. Ne permite o restabilire  a fluxului de sânge, practic totalmente, practic la nivel de picior, chiar şi până la nivel de degete, ceea ce previne riscul amputaţiilor”, a relatat Gheorghe Lupu, medic-chirurg rezident.

Aparatul chirugical modern, cu care ajutorul căruia se fac intervenţiile minim invazive, a costat un milion de euro şi este parte a unui proiect comun al Uniunii Europene şi Guvernului Republicii Moldova.

 „Se efectuează un şir de intervenţii cardiovasculare, la cord în cazul unui infarct miocardic, stentări ale arterilor pereferice. În cazul aterosclerozei şi diabetului zaharat. Acum am ajuns să facem stentări şi la sterocarotide, la arterele splinei, arterele hepatice, ca să imbolizăm fascicolul vascular în tumorile hepatice, uterine. Prin puncţia unei artere pereferice poţi să nimereşti în orice organ”, a menţionat Gheorghe Străjescu, director-adjunct, spitalul „Sfânta Treime”.

O operaţie minim invazivă costă minimum 50 de mii de lei, cheltuielile fiind acoperite din bugetul asigurarilor medicale, pentru pacienţii care au poliţă.

Comentarii