Ştiri

Sursa imaginii: canal2.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

21 Aug. 2019 / 19:52

Tabăra pentru copiii din diasporă DOR s-a deschis la Molovata

Cea de-a opta ediţie a taberei pentru copiii din diasporă a început astăzi la Molovata. La proiectul din acest an, sub genericul DOR s-au înscris 120 de copii din 24 de state din lume. Aceştia vor participa la ateliere despre istoria, muzica populară, limba română, bucătăria tradiţională, meşteşugărit şi instrumentele naţionale. O mare parte din ei nu sunt pentru prima dată şi sunt extrem de bucuroşi să revină în fiecare an, relatează Mesager.

„Vreau să învăţ multe lucruri noi despre Moldova noastră. Toată vara am aşteptat momentul ăsta să vin aici să întâlnesc oameni noi, să relaţionez cu ei”. „Mă simt foarte bine de obicei şi-mi place foarte mult aici. Aş vrea să revin în fiecare an până împlinesc 18 şi după asta ca mentor”. „Îmi place tabăra fiindcă e foarte bine organizată pentru oamenii care vin din diasporă, care nu sunt familiari cu cultura moldovenească, sunt multe activităţi care le amintesc de acest lucru şi îi face să vrea mai mult să vină acasă”, au spus copiii.

Emoţii mari au avut şi părinţii, care susţin proiectul şi spun că este o modalitate superbă pentru copiii lor să înveţe şi să-şi cunoască tradiţiile şi originile, chiar dacă sunt născuţi în alte ţări.

„De-a lungul anilor le-am arătat copiilor cât ne-a fost în puteri, despre origini, rădăcini, tradiţii şi obiceiuri, dar e mult mai frumos şi mai important să fie într-o formă organizată, ceea ce nouă, părinţilor nu ne iese, le iese celor din proiect”. „Este un proiect foarte important, unde copiii revin cu drag, am un copil care deja e al treilea an în această tabără. Se întâlneşte cu alţi copii din alte ţări . Împreună văd mai multe locuri din această ţară”, au spus părinţii.

Pe lângă distracţii, copiii vor avea şi un program foarte încărcat şi divers.

„Pentru prima dată vor avea lecţii de română şi istorie. Vor veni în vizită meşteri populari, care vor tălmăci obiecte din lut, lemn, tradiţionale şi specifice Republicii Moldova, în program se regăsesc şi două vizite”, a spus Nadejda Zubco, consultant Principal, BRD.

„Eu cred că este foarte important ca aceşti copii care acum sunt în toată lumea şi majoritatea dintre ei sunt născuţi deja în afara Republicii Moldova să ştie totuşi de unde vin, să ştie ce se întâmplă aici, nu în ultimul rând şi să ştie că există acum o fereastră de oportunitate pentru ca lucrurile în Republica Moldova să se întâmple bine şi corect”, a spus Liliana Nicolaescu - Onofrei, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Proiectul DOR este o iniţiativă a Guvernului Republicii Moldova care constă în organizarea anuală a unui program de vară pentru copiii din diaspora Republicii Moldova.

Programul DOR are scopul de a consolida legăturile emoţionale, culturale şi de identitate ale copiilor din diasporă cu ţara lor de baştină.

Comentarii