Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

22 Ian. 2020 / 17:05

Tot mai multe cereri de înmatriculare a maşinilor transnistrene cu numere neutre

Numărul cererilor de reînmatriculare a maşinilor în stânga Nistrului a crescut substanţial în ultima perioadă, în condiţiile în care până în prezent doar trei la sută din locuitorii regiunii transnistrene şi-au reînmatriculat automobilele cu aşa zisele plăcuţe neutre. Despre acest lucru a anunţat astăzi, vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, în cadrul unei conferinţe de presă, după întrevederea cu reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, aflat într-o vizită la Chişinău, relatează Mesager.

Potrivit lui, se întâmplă după acea perioadă de zece zile de testare, dar şi a conflictului, care a apărut în urma acestui test. 

„În 2018 a fost creat un mecanism, care a permis posesorilor auto din Regiunea Transnistreană să-şi reîmatriculeze legal, autoturismele cu aşa numitele plăcuţe neutre de îmatriculare. Să obţină un document legal ca să poateă călători oriunde în lume. La moment constatăm că doar trei la sută din numărul estimat al autoturismelor din stânga Nistrului au fost reîmatriculate cu asemenea plăcuţe. Regimul de testare introdus şi care a fost între 10 şi 20 ianuarie a fost impus cu scopul de a vedea cum va determina acest fapt schimbarea de cereri, dinamica de cereri pentru plăcuţe neutre în stânga Nistrului, care conform primelor informaţii s-au mărit”, a declarat Alexandru Flenchea.

„Aceste numere neutre au fost introduse pentru a facilita libera circulaţie, inclusiv transportul de persoane în conformitate cu legislaţia internaţională. Văd întreg acest proces ca fiind bazat pe încurajare. Noi continuăm să încurajăm oamenii de pe celălalt mal al Nistrului pentru a aplica pentru aceste numere neutre”, a spus Thomas Mayr-Harting.

Reprezentantul OSCE a menţionat că analizează starea actuală în procesul de reglementare transnistreană şi, împreună cu părţile, va identifica priorităţile pentru 2020.

„Să rezolvăm conflictul Transinistrean este foarte important pentru noi. Dar astfel încât ca ambele părţi să rămână mulţumite. Ceea ce am făcut noi până acum, din 2015, ţine să îmbunătăţească condiţiile de viaţă de pe ambele maluri ale Nistrului şi să prevenină unele probleme. Este responsabilitatea mea să asigur o colaborare paşnică între cele două părţi”, a menţionat Thomas Mayr-Harting.

Printre priorităţile Guvernului de la Chişinău sunt, potrivit lui Flenchea, libertatea de circulaţie în Zona de Securitate, respectarea drepturilor omului, măsuri de sprijinire a comerţului între părţi şi de promovare a exporturilor, extinderea serviciilor publice pentru locuitorii din stânga nistrului, dar şi unele proiecte de infrastructură, precum reabilitarea drumului Chişinău - Odesa. Alexandru Flenchea a remarcat şi problema libertăţii presei, adresându-se cu un mesaj reprezentanţilor mass-media din Tiraspol.

„Eu nu pot să nu salut prezenţa voastră aici şi nu pot să menţionez faptul că în comparaţie cu colegii voştrii de la Chişinău, voi va-ţi urcat în maşină, a-ţi luat camera de luat vederi şi aţi venit aici fără să întrebaţi pe nimeni. Cu toate acestea reporterii de la Chişinău, mâine la Tiraspol nu o să poată face acelaşi lucru, să adreseze întrebări colegului meu Vitalii Ignatiev, la fel de liber şi calm cum voi îmi adresaţi întrebări şi eu răspund. Această situaţie nu este normală, noi lucrăm pentru a câştiga încredere reciprocă”, a conchis vicepremierul pentru Reintegrare.

La întrevederea prim-ministrului Ion Chicu cu reprezentantul OSCE, şeful Executivului a mulţumit oficialului european pentru suportul acordat ţării noastre în procesul de gestionare a diferendului transnistrean.

Părţile au discutat un spectru larg de subiecte, printre care libertatea de circulaţie în Zona de Securitate, controlul comun al frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, tarifele la telefonia mobilă şi respectarea drepturilor omului.

Premierul a declarat că subiectul transnistrean rămâne o prioritate pe agenda de lucru a Guvernului pentru anul 2020, mizează pe formatul de discuţii 5+2, precum şi pe cooperarea eficientă cu Ucraina. Ion  Chicu a punctat că toate acţiunile întreprinse vor pune în prim plan interesul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.   

Joi, 23 ianuarie, reprezentantul OSCE, Thomas Mayr-Harting, va avea o întrevedere cu reprezentantul politic de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, după care vor susţine un briefing de presă.

Comentarii