Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

19 Ian. 2020 / 17:39

Tradiţiile de Bobotează

Tradiţiile de Bobotează sunt respectate cu sfinţenie de unii creştini. Astfel, în fiecare an de Bobotează, indiferent de timpul de afară sau starea organismului, moldovenii neapărat fac baie în apa rece a unui lac. Oamenii spun că astfel îşi întăresc sistemul imunitar şi speră ca acest lucru să le poarte noroc, relatează Mesager.

Faptul că apa lacului din Parcul Valea Trandafirilor din capitală este rece ca gheaţa nu l-a speriat pe Alexandru Ciuichin. După ce s-a scufundat de trei ori în apă, tânărul spune că se simte mai curat de păcate. Şi alţi locuitori din Chişinău şi-au luat inima în dinţi, au lăsat hainele şi s-au scufundat în apă. Alţi oameni însă doar au trecut pe alături şi nu au îndrăznit să urmeze tradiţia.

„După săvârşirea Sfintei Liturghii, se merge la izvoare, la râuri, la lacuri şi se săvârşeşte sfinţirea aghesmei mari şi scufundarea în apele sfinţite. Nu trebuie să încurcăm botezul, care este o taină, cu scufundarea în apele sfinţite la Bobotează. Aici este doar un exerciţiu prin care omul îşi arată dragostea faţă de Dumnezeu, cinsteşte Sfânta Treime”, a declarat Nicolae Roşca, duhovnic la Mănăstirea Ciuflea.  

Şi la Comrat, zeci de enoriaşi s-au scufundat în apă sfinţită. Ritualul a fost organizat la o piscină, unde au participat circa două mii de locuitori. Primul care a îndrăznit să se purifice a fost primarul oraşului, Serghei Anastasov. Şi alţi curajoşi au urmat exemplul primarului.

Scufundarea în copca de gheaţă este o tradiţie populară, care există în Moldova, Rusia, Ucraina şi în alte ţări.   

Precizăm că de Bobotează, salvatorii au fost la datorie în mai multe raioane din ţară pentru a asigura securitatea cetăţenilor.

Comentarii