Ştiri

Sursa imaginii: piataauto.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

26 Sep. 2020 / 11:19

Trei moldoveni au transformat o maşină obişnuită în una electrică

Au transformat o maşină obişnuită în una electrică. Vorbim de trei ingineri din Moldova, care, achiziţionând piesele necesare, au realizat un kit de conversie, iar automobilul cu propulsie tradiţională, Dacia Logan, a fost tranformat într-unul sută la sută electric. Costul kit-ului se ridică la circa şapte mii de euro, cu toate componentele şi lucrările incluse. Realizarea a fost posibilă şi datorită Universităţii Tehnice din Moldova, care deatlfel le-a oferit inginerilor spaţiu pentru crearea proiectului, în cadrul FabLab-Chişinău, relatează Moldova 1.

Inginerii au decis să-şi unească eforturile în dezvoltarea unui kit de conversie electrică acum un an. Deocamdată, maşina nu este asamblată în totalitate, motorul, controller-ul şi bateria fiind deja montate.

„Eu am cumpărat motorul, băieţii au cumpărat bateria, maşina, dar şi alte multe piese necesare. La început părea simplu de asamblat automobilul, însă în procesul de lucru apar diferite situaţii”, a relatat Victor Damaschin, autor de proiect.

Automobilul funcţionează în regim de testare, iar autorii proiectului îşi propun ca în scurt timp să obţină autorizaţie pentru a testa vehiculul şi pe drumurile publice. 

„M-am gândit că lumea o să fie mai conştientă de mediul înconjurător şi de ecologie. Este mai simplu de condus, este frâna şi pedala de acelerator, nu mai este ca la maşinile vechi miros de gaz, de ulei. E o maşină mult mai funcţională şi mai modernă”, a spus Maxim Conoplin, autor de proiect.

Potrivit calculelor preliminare, autoturismul modificat are o autonomie de circa 120 km.

„Acest automobil, în principiu, reprezintă un concept prin care am vrut să demonstrăm că este posibil şi un kit de la care noi am putea porni şi să deviem un pic să-l facem mai performant”, a menţionat Oleg Şargu, autor de proiect.

 Conform datelor statistice oficiale, anul trecut, în ţară au fost înregistrate peste 200 de automobile electrice, număr dublu faţă de 2018.

Comentarii