Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

24 Mai 2020 / 18:52

Un motiv de bucurie pentru copiii care se tratează de COVID-19

În această perioadă dificilă de pandemie au decis să aducă zâmbetul pe buze micuţilor care se tratează de COVID-19. Un atelier din capitală a confecţionat jucării pentru copiii bolnavi de COVID-19 şi le-a distribuit spitalelor din ţară. Seturile de jucării ,care reprezintă puzzle-uri cu harta Europei, au fost meşterite cu ajutorul financiar al Uniunii Europene, prin intermediul Programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, relatează Moldova 1.

Medicii spun că micuţii au acum nevoie de cea mai mare susţinere pentru depăşirea izolării cauzată de infecţia de COVID-19. Ei spun că jucăriile colorate sunt o modalitate eficientă de a aduce un strop de bucurie pe chipurile copiilor.

„Pacienţii în staţionar nu sunt deprinşi că pentru fiecare aparte este adusă câte o jucărie, ei sunt deprinşi cu o jucărie comună. Atunci când copiii nu pot contacta unul cu altul, dacă fiecare dintre ei va avea jucăria proprie, cred că va fi cel mai bucuros moment”, a spus Stela Cornilova, medic la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii.

„Copiii ne văd de obicei doar în halat, ne mai vad şi cu vizier, cu ochelari şi cu mască, nu înţeleg ce mesaj aducem: zâmbim sau nu. De aceea, eu cred că atunci când un medic va intra şi la vocea pe care o să o audă o să mai vadă şi o jucărie vom fi puţin altfel priviţi”, a menţionat Aurelia Iarovoi, medic la Spitalul de Copii „Valentin Ignatenco”.   

Directorul atelierului spune că jucăriile au ajuns deja în patru spitale din ţară şi speră că astfel va ajuta copiii să uite de faptul că sunt internaţi în spital.

„Tratamentul e destul de agresiv şi de asta noi am început campania prin care o să ducem un set de jucării la fiecare copil, vorbesc aici de ambele maluri ale Nistrului, adaptat pentru vârsta, nevoile şi temperamentul său. Colorând şi jucându-se cu astfel de seturi probabil că vor uita că sunt în spital şi credem că se vor recupera într-un timp foarte scurt”, a precizat Igor Hîncu, director la atelier.

În total, în Republica Moldova sunt peste 445 de copii şi tineri care s-au tratat sau se tratează de COVID-19.

Comentarii