Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

31 Mai 2020 / 11:29

Un nou protest al veteranilor de război

Îşi propun crearea unui partid. Veteranii au ieşit, din nou, la protest în centrul capitalei, cerând demisia conducerii de vârf a ţării. Manifestaţia nu a decurs însă fără incidente. Asta după ce forţele de ordine nu le-au permis protestatarilor să-şi instaleze boxele în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Aceştia au forţat cordonul format din mai mulţi poliţişti şi carabinieri. Pe de altă parte, reprezentanţii puterii declară că unii veterani ar fi atraşi în jocuri politice, deoarece majoritatea revendicărilor sociale după protestele din luna martie ar fi fost îndeplinite, iar cerinţele actuale ar fi politice, relatează Mesager.

Protestul a început dimineaţa, în jurul orei 10, iar clădirile instituţiilor de stat au fost înconjurate de poliţişti şi carabinieri. Spiritele au fost încinse la începutul protestului, atunci când poliţia nu a permis unei maşini care a adus boxe şi microfoane să treacă spre clădirea Legislativului şi Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Ulterior însă, oamenii legii au permis accesul vehiculului cu boxe şi i-au rugat pe protestatari să păstreze distanţa socială şi să manifeste paşnic. Veteranii adunaţi la protest spun că nu sunt de acord cu acţiunile guvernării şi au venit să-i ceară demisia, dar şi anumite înlesniri sociale.

 Acum, mulţimea se află în faţa clădirii Parlamentului şi scandează lozinci, cerând demisia conducerii de vârf a ţării.

„Sunt unul dintre veteranii care au stat pe câmpul de luptă. Noi o să venim de hac acestor carabinieri, care astăzi sunt contra noastră. Sperăm că data viitoare vor fi alături de noi”; „Să îmi apăr drepturile. Am apărat ţara şi conducerea îşi bate joc de noi, de copiii mei”; „Veteranii au decis să-şi spună păsul, nu suntem auziţi. Un trai decent solicităm, să avem indemnizaţii şi aspectul social şi medical asigurat”; „Poate că le vom pune un ultimatum timp de două săptămâni, pe urmă vedem ce facem”, au spus veteranii.

Veteranii susţin că ar vrea să formeze un partid.

„Rog ca grupul de iniţiativă să prevadă ca veteranii de război, ca noi, să cumpărăm un partid ori să formăm un partid, ca eu să ştiu că votez pentru un partid care respectă legea. Dacă veteranii a să facă un partid şi votează oamenii care respectă legea, atunci toţi bandiţii fug de aici”, a spus Constantin Covrig, membru al Consiliului Veteranilor.

Anterior, premierul Ion Chicu a declarat că autorităţile vor oferi un suport real pentru veterani şi nu aprobă revendicările politice ale manifestanţilor.

Solicitat de Moldova 1, consilierul în comunicare al prim-ministrului a declarat că mai multe revendicări înaintate în luna martie au fost deja soluţionate de Guvern, iar acest protest ar fi unul politizat.

„Un grup foarte mic de veterani a ieşit şi iese cu slogane mai mult politice decât sociale. Atunci când oamenii strigă jos Guvernul, ei nu se luptă pentru revindecările lor. Este foarte trist când forţele politice intenţionează să foloseacă în scopurile lor pe veterani. Nu este adevărat că nu s-au respectat angajamentele şi că nu au crescut indemnizaţiile. Şi indemnizaţia şi fondul pentru păstrarea sănătăţii au fost mărite”, a menţionat Vitalie Dragancea.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei nu a răspuns la telefon pentru a comenta  solicitarea de demisie a şefului statului. Anterior, preşedintele Igor Dodon a declarat însă că există forţe politice care ar manipula cu supărările veteranilor, pentru a ciocni violent diferite tabere şi a comite acţiuni împotriva ordinii sociale.

Solicitat de Moldova 1, deputatul PSRM Grigore Novac susţine că guvernarea a avut mai multe întruniri cu asociaţiile de veterani, iar mai multe revendicări au fost îndeplinite.

„De la ultima acţiune de protest au avut loc mai multe întâlniri, poate nu cu toţi combatanţii, dar cu liderii oraganizaţiilor au avut loc întruniri cu premierul Chicu. Probabil a fost o lipsă de comunicare între liderii combatanţilor ca să transmită acel mesaj, la ce au convenit. Mă rog, protestul este o formă democratică de exprimare şi noi respectăm acel drept la libertatea de exprimare”, a afirmat Grigore Novac.

Zilele trecute, mai multe asociaţii de veterani au venit cu o adresare publică, în care îşi rugau camarazii să nu participe la protest, deoarece în spatele acestor acţiuni s-ar ascunde interese politice, iar veteranii ar putea fi atraşi într-un joc al cuiva. Potrivit lor, majoritatea revendicărilor sociale înaintate de veterani au fost îndeplinite, printre care majorarea indemnizaţiilor, poliţe medicale gratuite, dar şi tratament asigurat de stat.

Comentarii