Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

16 Mai 2019 / 19:41

Valorile democratice, promovate prin educaţie

Învaţă să devină cetăţeni responsabili şi implicaţi încă de pe băncile şcolii. Noua disciplină „Educaţie pentru Societate” îi ajută pe şcolari să-şi cunoască mai bine drepturile, dar şi obligaţiile. Ei spun că valorile democratice promovate prin educaţie sunt mai uşor de memorizat, relatează Mesager.

Dumitriţa Ştirbeţ este elevă în clasa a zecea în Cimişlia. Este primul an când tânăra studiază Educaţia pentru Societate, iar entuziasmul ei faţă de această disciplină este evident.

„Se pune accentul cum să ne poziţionăm ca personalităţi, cum să ne exprimăm, să ne cunoaştem drepturile, obligaţiunile şi consider că asta este foarte important”, susţine eleva.  

Şi alţi elevi apreciază caracterul dinamic, dar şi profund informativ a disciplinei.

Disciplina „Educaţie pentru Societate” va înlocui Educaţia Civică şi va fi introdusă gradual în şcoli. Acum materia este studiată doar de către elevii din clasa a cincea şi a zecea.

Promovarea valorilor democratice va fi susţinută şi în afara şcolii - prin intermediul grupurilor de tineri şi cu suportul autorităţilor locale, asigură Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.  

„Acest content nou şi denumire nouă a obiectului, care conţine în sine şi foarte importante documente europene, Carta Europeană pentru Drepturile Omului şi alte documente de acest fel, vor contribui la îmbunătăţirea învăţării de către copiii noştri, a modului de a trăi conştient şi responsabil într-o societate democratică”, a declarat ministra Educaţiei, Monica Babuc.

„Experienţa ne-a învăţat că implicarea tinerilor în comunitate este o metodă de a-i încuraja să rămână implicaţi în societate, iar acest program îşi propune educarea tinerilor în spirit civic la şcoală, cât şi în afara acesteia”, a menţionat Caroline Tissot, directoare la Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Iniţiativa „Educaţie pentru democraţie în Republica Moldova” este implementată de către Consiliul Europei, cu sprijinul financiar al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Bugetul proiectului depăşeşte un milion de euro.

Comentarii